Când nici Dumnezeu nu te ajută: cruciulițele de la oglindă îți aduc amenzi

Când nici Dumnezeu nu te ajută: cruciulițele de la oglindă îți aduc amenzi

Toate accesoriile pe care le atârni de oglinda retrovizoare ți-ar putea aduce amenzi usturătoare pentru că reduc vizibilitatea parbrizului.

Este un obicei des întâlnit la majoritatea conducătorilor auto din întreaga lume să-și atârne la oglinda retrovizoare diverse obiecte. Fie că sunt cruciulițe, maimuțoi sau diverse talismane, aproape orice șofer și-a pus măcar o dată unul dintre aceste obiecte ca să-și orneze interiorul mașinii.

Codul rutier interzice, însă, această practică și se sancționează cu amenzi destul de mari. Motivul polițiștilor este că aceste obiecte atârnate de oglindă îți reduc vizibilitatea parbrizului și cresc riscurile accidentelor.

Mai este și obiceiul românilor de a-și pune un obiect sfânt în mașină pentru a le aduce noroc, protecție și așa mai departe. Nu este nimic neobișnuit în asta. Dar cum le explici acestora că o cruciuliță care ar trebui să le poarte de grijă, le pune, de fapt, viața în pericol, atât lor, ca șoferi, cât și celorlalți participanți la trafic? Simplu, nu explici prea multe, legea e destul de clară.

Dacă ar fi să o luăm ca la carte, acoperirea parbrizului cu cruciulițe și jucărele sau lipirea pe acesta a unor înscrisuri, afișe sau reclame reprezintă un pericol. Același lucru e cu obiectele de pe bord. Dacă dai în trafic de un polițist prost dispus, s-ar putea să-ți iei o amendă de la 1.300 la apoape 3.000 de lei, în funcție de gravitatea cazului.

În primele patru luni ale acestui an, polițiștii au aplicat 142 de amenzi pentru reducerea câmpului vizual. Numărul sancțiunilor este semnificativ mai mare decât cel înregistrat anul trecut, conform statisticilor Poliției Române.

Atenție și cu suporturile pentru telefoane care se lipesc prin ventuză pe parbriz. Dacă ești dependent de GPS, ai grijă unde îl poziționezi, pentru a nu-ți obstrucționa vizibilitatea…sau măcar să nu pară că o face.

În general, sancțiunile nu se aplică fără logică, dar mai sunt cazuri când anumiți șoferi pun un număr exagerat de mare de obiecte atârnate de oglindă sau în spate, pe lunetă.

Sursa: Știrile TVR