Cristian Țopescu a murit. Cine a fost omul care a marcat generații de români

Cristian Țopescu a murit. Cine a fost omul care a marcat generații de români
Sursa foto: Fotografie via realitatea.net

Cristian Țopescu a murit pe 15 mai, la vârsta de 81 de ani. Acesta era internat în Spitalul Elias. Suferea de mai multe boli cronice, iar decesul lui Cristian Țopescu a survenit în urma complicațiilor provocate de diabet.

Cristian Țopescu și-a petrecut ultima săptămână din viață internat la Spitalul Elias. Cristian Țopescu a murit în după-amiaza zilei de 15 mai. Înainte de acest anunț, fiica acestuia a transmis, pe Facebook, un mesaj motivațional. „Tatăl meu lupta, este un luptător. Toată viaţa am auzit de la el, de câte ori aveam vreo desnădejde: viaţa e o luptă, deci te luptă!”, a scris aceasta.

„Mă rog să mai aibă puterea să lupte şi vă mulţumesc din suflet celor care sunteţi alături de noi, familia lui, de el, omul care a fost trup şi suflet pentru ţara asta întotdeauna. Atât de mult, încât acum poate şi asta îl costă. Dar dacă ar putea da timpul înapoi, sunt sigură că ar face la fel, şi-ar da sufletul pentru profesia lui, pentru ţara lui, pe care n-a vrut niciodată s-o părăsească”, a mai scris fiica lui Cristian Țopescu.

Cristian Țopescu, fostul comentator sportiv, era internat la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Elias. Era însă conştient. Cristian Țopescu a fost adus de urgenţă în urma unor complicaţii cauzate de diabet.

Cristian Țopescu, vocea sportului în România vreme de decenii

Om de televiziune, acesta era cunoscut îndeosebi pentru comentariile sportive pe care le-a făcut de-a lungul carierei.

Între 1964 şi 2004, Cristian Ţopescu a lucrat în Televiziunea Română, îndeplinind mai multe funcţii, de la reporter sportiv, realizator de emisiuni şi comentator, la redactor-şef pe secţia de sport şi director general adjunct. El a fost și campion național la hipism și a transmis, în cursul carierei, 13 olimpiade, campionate mondiale sau europene de-a lungul a zeci de ani.

El a devenit, în timp, cea mai cunoscută voce a competițiilor sportive la care a participat sau nu România. În martie 2017, a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul „Steaua României” în rang de cavaler pentru întreaga carieră. În decursul vieții sale a mai primit Ordinul Meritul Sportiv, Ordinul Olimpic Colanul de Aur şi Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

Cristian Ţopescu a avut și un mandat de senator de Bucureşti, în urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2008.  Nu în ultimul rând, în urma unui decret semnat de preşedintele României în octombrie 2016, colonelul în retragere Cristian Ţopescu a fost avansat la gradul de general de brigadă.

George Stanciu
Articol scris de
George Stanciu
Etichete:
Comentarii
George Stanciu
16:33 / 15.05.2018