Vârsta la care începe să-ți pese de părerea celorlalți e mai mică decât ai crede

Vârsta la care începe să-ți pese de părerea celorlalți e mai mică decât ai crede

Pentru mult timp s-a crezut că perioada copilăriei este plină de inocență și lipsită de presiune socială, când copiii acționează în mod natural în funcție de instinct.

Un nou studiu demontează această idee și ne arată că de la vârste fragede copiilor le pasă de un aspect care oricum ne preocupă pe tot parcursul vieții de adult. Conform acestuia, încă de la vârsta de numai doi ani copiii încep să fie interesați de părerile celorlalți și sunt predispuși să-și schimbe comportamentul pentru a-și apăra reputația.

Vestea este adusă de oameni de știință de la Universitatea Emory din Atlanta, Georgia, care spun că la vârsta de 24 de luni, copiii prezintă semne de jenă când sunt observați de persoanele din jur și încearcă să-și „gestioneze imaginea”.

Studiul publicat în revista „Development Psychology” concluzionează că anxietatea socială apare mult mai devreme decât se credea anterior.

„Faptul că suntem sensibili la privirea și părerile altora este ceva specific uman”, a declarat Philippe Rochat, profesor de psihologie la Universitatea Emory și unul dintre autorii studiului.

El spune că la bază, preocuparea noastră pentru propria imagine și reputație are legătură cu teama de respingere, unul dintre principalele motoare ale psihicului uman. Creșterea popularității rețelelor sociale a demonstrat cât de îngrijorați sunt adulții de imaginea lor.

Pentru a testa cum funcționează anxietatea socială, oamenii de știință au efectuat mai multe experimente care au implicat 144 de copii cu vârste cuprinse între 14 și 24 de luni.

În cadrul unuia dintre experimente, cercetătorii le-au arătat copiilor cum să controleze de la distanță un robot, folosind o telecomandă. Copiii au fost mult mai jenați și rușinați în momentul în care cercetătorul îi supraveghea.

În cadrul unui alt experiment cercetătorii a folosit două telecomenzi pentru a face jucăria să spună fie „Wow, nu e grozav?”, fie „Ups, o nu!”. Ei eu descoperit că micuții folosesc telecomanda care stârnește o reacție negativă mai mult în momentul în care nu sunt vizionați.

Oamenii de știință spun că până la vârsta de 24 de luni copii nu numai că sunt conștienți de judecata celorlalți, ci își și schimbă comportamentul pentru a primi un răspuns pozitiv din partea persoanei care îi privește.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI