16 feb. 2018 | 11:15

De ce mai există oameni care cred că Pământul este plat

ACTUALITATE
De ce mai există oameni care cred că Pământul este plat

După ce am urmărit aventurile lui Mike „Mad” Hughes, care vrea să ne arate că Pământul e plat, nu putem să nu ne întrebăm cum este posibil ca în secolul 21 să mai existe cineva care să creadă că Pământul este plat.

Totuși, această subcultură cândva nișată, a celor care cred că Pământul este plat, a prins amploare. Dacă îndrăznești să cauți pe YouTube „flat earth”, vei fi întâmpinat de zeci de videoclipuri, cu titluri de genul „Proof the Earth is Flat, NASA lies!”. Dacă ești cu adevărat nebun și te aventurezi în comentarii, vei vedea cât de mulți oameni susțin cu aviditate una dintre cele mai ridicole teorii ale conspirației din secolul acesta.

Cei care cred că Pământul este plat sunt denumiți simplu flat-Earthers. Ei sunt convinși că secolele de cercetare că Pământul este rotund sunt fie o mare greșeală, fie o mare intrigă și că Pământul este, de fapt, plat. Detaliile specifice variază, dar cei mai mulți sunt de părere că discul Pământului este înconjurat de pereți de gheață bine-păziți, iar soarele, luna, planetele și stelele plutesc într-un soi de firmament în formă de dom, la o distanță mult mai mică față de Pământ față de cât crede „turma de oi” – oile suntem noi, dacă nu te-ai prins.

De ce cred totuși atât de mulți oameni în această teorie? Ei ar spune că elitele ne mint și că nu poți crede ceva ce nu ai văzut cu ochii tăi. Psihologii spun însă că, la fel ca în cazul oricăror alți oameni care cred în conspirații, și acești flat-Earthers caută un sens și un oarecare control, sentimentul de siguranță într-o lume nesigură, precum și acceptarea socială.

Ideea că Pământul este plat nu este proaspătă

Teoria nu este chiar nouă. În 1950 a luat naștere Societatea Internațională a Pământului Plat. Faptul că a reieșit cumva la suprafață se datorează, în mare parte, social media, potrivit lui Viren Swami, psiholog social la Anglia Ruskin University in Cambridge. Unul din studenții lui Swami lucrează deja la un proiect care studiază fenomenul. Popularitatea teoriei se datorează și celebrităților care cred în ea și nu se sfiesc să o spună – precum rapperul B.o.B. și vedeta TV Tila Tequila.

Motivele pentru care teoria este atât de bine înrădăcinată în mințile oamenilor sunt mai multe.

Sunt însă câteva mai importante, potrivit lui Karen Douglas, psiholog social la University of Kent in Canterbury.  Unul din ele are de a face cu dorința de a căuta cunoștințe și siguranță. Oamenii care se simt nesiguri sunt mai atrași de conspirații. De asemenea, narcisismul este și el un motiv nebănuit, dar valid, pentru care oamenii cred cu atâta tărie că Pământul este plat. Mai exact, în mintea lor sunt două categorii – băieții buni (utilizatorii de YouTube care postează video-uri cu așa-zise dovezi ale teoriei) și băieții răi (guvernul, NASA, oamenii de știință). Ei simt că fac parte din tabăra băieților buni, așa că le crește stima de sine și se simt mai bine.

Mai sunt însă și alte motive, care nu țin de sfera psihologiei.

Unii flat-Earthers aderă la convingerile lor din motive religioase. Ei vorbesc de anumite pasaje din Biblie care menționează firmamentul. Alții însă sunt convinși că organizațiile spațiale sunt o mare rețea de conspirații – mai ales NASA, organizație pe care par să o urască visceral. Ei dau vina pe marile elite ale lumii, care ascund de noi adevărul.

Când vine vorba de elita oamenilor de știință, fanii teoriei că Pământul este plat nu greșesc complet. Potrivit lui Swami, înțelegerea fizicii universului este dificilă. Pentru a fi om de știință, este nevoie de bani, timp și o inteligență peste medie pentru a înțelege complexitățile cosmosului. Teoria propusă de flat-Earthers simplifică întregul proces – nu mai există complexitate și nici nevoia de a te încrede în ceea ce spun oamenii de știință.

Faptul că în secolul 21 mai sunt oameni care cred că Pământul este plat e o problemă la care nu știm sigur dacă există o soluție. Odată ce oamenii decid să creadă într-o teorie a conspirației, este dificil să îi faci să se răzgândească. Discuțiile cu argumente logice îi vor face să se scufunde și mai mult în propriile credințe. Swami spune că prevenția ar fi cheia. Mai exact, sistemul de educație ar trebui să se axeze mai mult pe dezvoltarea capacităților de gândire critică și analitică. În acest mod, oamenii nu vor mai fi atât de predispuși să creadă în teorii ale conspirației.

Dacă vrei să vezi cum arată o convenție pentru flat-Earthers, ai noroc. În 2017 s-a desfășurat prima conferință internațională pentru cei care cred că Pământul este plat, în North Carolina, SUA. Este pe cât de fascinant, pe atât de trist, să privești asta,