27 oct. 2018 | 14:23

Compania care te ajută să îți găsești alt job dacă te-a înlocuit un robot

ACTUALITATE
Compania care te ajută să îți găsești alt job dacă te-a înlocuit un robot
Dave Caup/Reuters

Teama că un robot ți-ar putea lua job-ul într-o zi nu este chiar atât de stupidă, dacă iei în considerare felul în care inteligența artificială evoluează.

Dacă vreodată un robot îți ia job-ul, e bine să știi că o companie deja are planuri să te ajute. Compania este NextStep Interactive, un startup care a strâns mai mult de 3 milioane de dolari pentru a-i ajuta pe muncitorii din Statele Unite ale Americii să găsească noi cariere.

NextStep plănuiește să îi ajute pe muncitorii care lucrează în industrii amenințate de roboți, prin intermediul tehnologiei și al sistemelor de învățare automată. Vrea să îi ajute pe acei muncitori să își dezvolte noi abilități, pentru a porni cariere noi în domeniul medical – ca asistenți medicali, ajutoare medicale la domiciliu și alte job-uri din această arie.

„Numerele sunt înfiorătoare când iei în considerare ce înseamnă automatizarea pentru atâția muncitori”, a spus co-fondatorul NextStep, Charissa Raynor. „Veștile bune sunt că noile job-uri sunt acolo, mai ales în domeniul sănătății. Trebuie să facem procesul de re-training accesibil și la prețuri ok pentru a-i muta pe acești muncitori. Dacă facem lucrurile bune, NextStep poate fi un răspuns pentru mulți oameni”.

Industria medicală nu este însă ferită de asaltul automatic al roboților. Chiar și așa, are nevoie de angajați noi, după cum a subliniat John Harris, partenerul general de la JAZZ Venture Partners. „Găsirea de suficienți candidați calificați pentru joburi de început a devenit o provocare cu adevărat dureroasă pentru furnizorii de servicii medicale și se va agrava odată cu îmbătrânirea populației”, a spus Harris. „NextStep folosește tehnologii de înaltă calitate pentru a găsi și re-antrena forța de muncă la costuri reduse”.

Așadar, invazia înceată și sigură a roboților pe piața muncii poate nu va fi atât de cumplită, dacă ținem cont că mai există companii care se asigură că oamenii nu rămân pe dinafară.