CNA dă undă verde manipulării pe TV cu noul regulament

CNA dă undă verde manipulării pe TV cu noul regulament
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a modificat regulile de desfășurare a campaniei pentru referendum. Asta cu trei zile înainte de consultarea publică pentru modificarea Constituției.

Mai exact, articolul opt al Deciziei CNA nr. 441 din 20.09.2018 a fost cel supus modificărilor. Astfel, CNA a decis să modifice interdicția anterioară de a transmite îndemnuri care să îi influențeze pe cetățeni dacă să se ducă sau nu la vot. Cu alte cuvinte, modificarea le dă undă verde celor care vor să încurajeze cetățenii să participe la referendumul anti-gay.

Prin decizia sa, CNA a eliminat interdicția de a face campanie pentru sau împotriva participării la referendum, în timpul exprimării votului. Articolul opt interzicea înainte campania electorală exprimată atât prin îndemnul de a vota DA sau NU, sau orice imbold de a merge sau nu la vot, lucruri care nu aveau voie să se întâmple cu 24 de ore înainte de ziua votării și, bineînțeles, nici în timpul acesteia.

Principalul scop al articolului era ca cetățenii să își poată exprima opinia, fără să fie influențați de campanii pro sau contra referendumului.

Data la care a avut loc această schimbare la CNA a încălcat Codul bunelor practici în materie electorală al Comisiei de la Veneția. Codul prevede prin articolul 65 să fie evitată modificarea regulilor electorale cu mai puțin de un an înainte de momentul unui referendum.

Trebuie să fii cel puțin naiv să crezi că decizia luată de CNA cu trei zile înainte de referendum este o întâmplare. E clar ca bună ziua că gestul încurajează manipularea publicului și propaganda (de orice fel ar fi aceasta).

Decizia a stârnit nemulțumire și în rândul celor de la ActiveWatch, care solicită reintroducerea interdicției campaniei pentru referendum și susțin că prin această decizie CNA a renunțat la principiile democratice și consolidează suspiciunile privind caracterul manipuatoriu al acestui controversat proces de consultare publică.

Citește și:
Sursa: News.ro