Țara care îți interzice să călătorești dacă nu ești cetățean-model

Țara care îți interzice să călătorești dacă nu ești cetățean-model

Dacă ai văzut câteva episoade din Black Mirror, s-ar putea ca scenariul din știrea de mai jos să ți se pară tot unul distopic și fantezist.

Deși ai de-a face cu o economie de piață, una dintre cele mai puternice din lume, latura socială a statului chinez a rămas tot una comunistă și nu pare că se va schimba ceva prea curând. Mai degrabă situația se va acutiza, pe măsură ce scenariile din 1984 și din serialul Black Mirror vor prinde contur aici.

China va impune restricții celor care au scoruri scăzute în sistemul de credit social. Începând cu 1 mari, cetățenii chinezi cu scoruri scăzute nu vor mai putea călători cu avionul sau cu trenul pentru perioade de până la un an de zile, conform unui comunicat dat de Comisia Națională de Dezvoltare și Reformare.

Diverse activități influențează scorul și acesta poate fi afectat chiar și de oamenii cu care vorbești, ceea ce faci și ceea ce cumperi. Dacă distribui informații false, dacă faci probleme în mijloacele de transport în comun, dacă folosești bilete de transport expirate, dacă fumezi în trenuri sau dacă nu-ți plătești contribuțiile vei fi între primii pedepsiți de noul sistem.

Varianta finală a sistemului de scoruri va fi dezvăluită în 2020 și va oferi date în timp real guvernului cu privire la cetățeni. Astfel de informații vor ajunge și la autorități, dar ar putea fi oferite și anumitor persoane private.

Accesul la asemenea date nici măcar nu va mai necesita un smartphone sau un calculator, cel puțin nu în China. Autoritățile chineze fac deja teste la scară largă cu sisteme optice de recunoaștere facială. Ochelarii pot să identifice cetățenii chinezi, iar cu ajutorul unei conexiuni la diverse baze de date, purtătorul poate instantaneu să afle cine sunt dizidenții politici sau alți răufăcători. Acest sistem ar putea oferi, foarte ușor, detalii și despre creditul social al cetățenilor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: