Cercetătorii cresc creiere umane în șoareci ca să recreeze mintea umană

Cercetătorii cresc creiere umane în șoareci ca să recreeze mintea umană

Tehnologiile cu celule stem au evoluat mult în ultimii ani, atât de mult încât oamenii de știință pot crește în laborator creiere umane în miniatură – însă rămân câteva probleme de etică.

Cea mai mare problemă este că aceste creiere mici, cunoscute și ca organoide, sunt implantate în corpurile animalelor, în special a șoarecilor și a șobolanilor. Se pare însă că organoidele au supraviețuit în organismele gazdă pentru perioade lungi de timp și că s-au conectat cu sistemele nervoase și circulatorii ale animalelor, spre surprinderea cercetătorilor.

„Intrăm pe teren complet nou aici”, a spus în 2017 Christof Koch, președintele Allen Institute for Brain Science in Seattle, potrivit Inverse. „Știința avansează atât de repede, încât etica nu poate ține pasul”.

Aceste organoide posedă aproape toate caracteristicile creierelor umane vii aflate în primele stadii de dezvoltare. Ele nu sunt vii cu adevărat, însă pot crește și să reacționeze în moduri asemănătoare stimulilor, cum sunt drogurile psihedelice. Oamenii de știință ar putea folosi organoidele pentru a face cercetări care nu ar fi etice dacă ar fi realizate pe oameni.

Odată introduse într-un mediu care oferă suficient suport fizic, creierele mici se integrează și încep să funcționeze. Cercetătorii de la Salk Institute au implantat în creierele scobite ale unor șoareci organoide crescute din celule stem care aveau undeva între 31 și 50 de zile. Pe parcursul a 233 de zile, au arătat că celulele creierului uman nu doar că au supraviețuit, dar au creat conexiuni cu neuronii creierelor șoarecilor.

Aici apare și a doua problemă de etică – ce se întâmplă mai exact când neuronii umani se îmbină cu cei animali? Animalele capătă o oarecare conștiință umană? Savanții de la Salk au subliniat că șoarecii nu au devenit brusc mai deștepți sau mai umani atunci când neuronii lor au fost amestecați cu cei umani. Au testat acest lucru prin a pune șoarecii cu implanturi de creier să iasă dintr-un labirint, iar aceștia nu s-au descurcat mai bine decât șoarecii normali.

În 2017, cercetătorii de la Salk Institute au văzut că neuronii umani se integrau și în creierele șobolanilor. Pe atunci, lumea se întreba cum ar fi facă șobolanii ar căpăta conștiința. Oamenii de știință au spus că celulele au un soi de buton de siguranță în cazul în care animalele s-ar apropia, oricât de puțin, de a căpăta o conștiință.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Inverse