A fost descoperit cel mai mare număr prim

A fost descoperit cel mai mare număr prim

Cel mai mare număr prim a fost descoperit de către Great Internet Mersenne Prime Search – GIMPS, în urmă cu două săptămâni.

Proiectul GIMPS – Great Internet Mersenne Prime Search – a reușit să descopere cel mai mare număr prim de până acum. Un calculator folosit de voluntarul Jonathan Pace a realizat descoperirea în data de 26 decembrie 2017. Pace este unul dintre miile de voluntari care folosește software-ul gratuit GIMPS.

Noul număr prim, cunoscut ca M77232917 este calculat prin ridicarea la puterea 77.232.917 a lui 2, iar din totalul obținut se scade 1. Numărul arată astfel: 277,232,917-1 și are 23.249.425 de cifre.

Numărul este cu aproximativ un milion de cifre mai mare decât anteriorul cel mai mare număr prim descoperit, fiind într-o categorie specială de numere prime, cunoscute ca numere prime Mersenne. Numărul este cel de-al 50-lea descoperit, fiecare dintre ele fiind mai greu de observat decât celelalte.

Numerele Mersenne sunt numite după călugărul francez Marin Mersenne, care a studiat aceste numere acum mai bine de 350 de ani. GIMPS, fondat în 1996, a descoperit ultimele 16 numere prime Mersenne.

Johnatan Pace este un inginer de 51 de ani din Germantown, Tennessee. Perseverența lui Pace a fost răsplătită după 14 ani de ”vânătoare” a numerelor prime.

GIMPS oferă premii de 3.000 de dolari pentru cercetare și descoperiri și de 50.000 de dolari, dacă un calculator descoperă un nou număr prim Mersenne. Următorul scop este oferirea unui premiu de 150.000 de dolari, pentru descoperirea unui număr prim cu 100 de milioane de cifre.

Dacă vrei să te alături demersurilor de căutare a numerelor prime, o poți face cu ajutorul software-ului dedicat. Toate resursele necesare pot fi descărcate de aici, iar în scurt timp îți poți pune calculatorul la treabă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: