Câți români au fost „ascultați” de SRI în peste 10 ani

Câți români au fost „ascultați” de SRI în peste 10 ani
Sursa foto: Răzvan Băltărețu/PLAYTECH

La finalul lunii mai a apărut informația conform căreia SRI a interceptat aproape șase milioane de oameni. Serviciul vine acum cu anumite completări.

În mai 2018, Claudiu Manda, președintele comisiei de control a activității SRI, a spus că aproape șase milioane de români au fost interceptați. Numărul părea imens. Același Manda a mai precizat că, în 2012, toți membrii Guvernului au fost interceptați cu mandate de siguranță națională.

„Am fost sesizați că exista, în 2012, aproape tot Guvernul monitorizat, interceptat. La nivel de Parlament se spunea de minimum 100 de parlamentari”, a spus Manda.

Adrian Părăluță, șeful Direcției Analiză din SRI, a spus că serviciul nu are nici resurse, nici nevoia operativă pentru o asemenea acțiune. Totodată, a confirmat câteva numere de interceptări. Astfel, în perioada 2004 – 2016, SRI a solicitat și primit 9.000 de mandate pe securitate națională pentru interceptarea a 16.000 de cetățeni. Asta înseamnă o medie de circa 1,7 români cetățeni interceptați pe baza unui mandat.

Unele dintre mandate pot fi, conform legislației în vigoare, prelungite sau extinse, a mai adăugat acesta. Despre cele șase milioane de interceptări, Părăluță a spus că nu comentează.

Mai mult, SRI nu interceptează niciun fel de comunicații, inclusiv comunicații transmise prin platformele de mesagerie din social media, fără mandat de securitate națională, a adăugat Părăluță.

Înainte de aceste precizări oficiale, cotidianul România Liberă menționa, într-un articol din 2017, că în 10 aproape ani, SRI a pus în executare aproximativ 250.000 de mandate de interceptare a telefoanelor emise de judecători.

Cifra cuprinde şi prelungiri, şi extinderi ale mandatelor iniţiale. Atunci, ziarul făcea și un calcul și ajungea la o concluzie.

La o populaţie de aproximativ 20 de milioane de români, ponderea mandatelor de ascultare era de doar 1,25%. Dacă iei în calcul că, în baza unui mandat, au fost interceptate comunicaţiile mai multor persoane, conform mediei de mai sus, asta înseamnă că SRI a ascultat circa 430.000-500.000 de persoane. Toate acestea, cu mandat.

Sursa: Ziare.com
Etichete: