Câte cărți ai putea citi într-un an, dacă n-ai mai sta pe telefon

Câte cărți ai putea citi într-un an, dacă n-ai mai sta pe telefon

Petrecem din ce în ce mai mult timp pe telefon, însă dacă ne-am direcționa eforturile către alte domenii, am putea fi mult mai câștigați.

Warren Buffet a fost întrebat cândva care e secretul succesului său. Miliardarul a arătat către un teanc de cărți și a spus că ar trebui ”să citești 500 de pagini zilnic. Așa funcționează cunoașterea, se adună la fel ca dobânda. Toți o puteți face, dar garantez că mulți nu veți face asta”.

Poate că sună destul de mult și nu foarte încurajator să citești 500 de pagini pe zi, dar ideea din spatele spuselor lui Buffet e, totuși, să citești. Oamenii preferă să stea cu telefoanele în mână, iar timpul petrecut astfel crește de la un an la altul. Americanii, spre exemplu, au ajuns să petreacă aproape 3 ore zilnic pe telefon, și cel mai probabil, nici europenii nu sunt departe.

Trei ore zilnic înseamnă vreo 90 de ore pe lună, sau 1.080 de ore în fiecare an. Destul de mult timp, pe care l-ai putea investi în cărți.

Dacă citești, în medie, 300 de cuvinte pe minut, ești pe drumul cel bun. Asta presupune că ai putea citi, fără oprire, o carte de 65.000 de cuvinte (Amazon Text Stats arată că aceasta ar fi media cărților disponibile pe platformă) în vreo 216 minute, sau în ceva mai puțin de patru ore.

Cele 1.080 de ore petrecute anual pe telefon s-ar traduce în 270 de cărți citite în același interval de timp. Firește, sună enorm și pentru mulți, s-ar putea să fie un număr intangibil. Pe de altă parte, chiar și dacă reduci drastic numărul, la 100 de cărți, să zicem, tot ai câștigat enorm de pe urma cititului și nici n-ai renunțat complet la smartphone. Trebuie doar să vrei.