13 mai 2018 | 10:30

O formă rară de cancer de ochi le dă bătăi de cap medicilor

ACTUALITATE
O formă rară de cancer de ochi le dă bătăi de cap medicilor

O formă rară de cancer de ochi a afectat un grup de oameni în două localități din Carolina de Nord și Alabama. Asta i-a pus pe gânduri pe experții medicali, care încearcă să determine dacă există vreo legătură între cazuri.

Melanomul ocular afectează în mod normal 6 persoane dintr-un milion, iar medicii au găsit zeci de cazuri în care cei afectați au legături cu Huntersville, NC sau Auburn. De asemenea, este ciudat că mulți dintre cei diagnosticați au urmat Universitatea Auburn între 1983 și 2001 – iar cel puțin trei dintre ei erau prieteni.

Potrivit unei pagini de Facebook făcută de pacienți, cel puțin 38 de persoane care au fost la această facultate au fost diagnosticate cu cancer de ochi. Într-o investigație mai veche, doar în Huntersville au fost identificate 18 cazuri.

Departamentul de Sănătate din Alabama refuză să zică că este vorba de o adevărată grupare, dar cercetătorii încearcă să determine dacă există o cauză comună.

Spre deosebire de melanomul cutanat – care a fost diagnosticat de peste 90.000 de ori în acest an – medicii văd de obicei doar 2.500 de cazuri de melanom ocular anual.

Dr. Marlana Orloff, medic oncolog la Centrul de Cancer Sidney Kimmel din Philadelphia, spune că este puțin probabil ca diagnosticul acestui grup de pacienți să fi fost influențat de expunerea la soare sau la alte lumini UV.

Juleigh Green a fost prima persoană din cei 38 foști studenți de la Auburn, care a fost diagnosticată în 1999. Alte două prietene, Allison Allred și Ashley McCrary au primit tratament pentru cancer. Femeile au declarat pentru NBC că au fost diagnosticate la doar câțiva ani după ce au absolvit facultatea.

Potrivit Fundației Ocular Melanom, cancerul se dezvoltă din celulele care produc melanină. Simptomele melanomului ocular includ pete întunecate pe ochi, flash-uri sau vedere neclară. Orloff spune că uneori, oamenii nu au niciun simptom, iar boala este descoperită în timpul unui examen de rutină.

Fundația nu știe cauza exactă a melanomului, deși este cel mai frecvent întâlnit la persoanele de peste 55 de ani. Orloff spune că este remarcabil că acest grup este relativ tânăr, ceea ce face cazul și mai controversat.

Un comitet de cercetare din Huntersville a identificat câteva emisii toxice în apă și în aer, dar s-a dovedit că nu au o legătură directă cu cancerul. Cercetătorii spun că au nevoie de finanțare, pentru a afla dacă este vorba despre o cauză externă de mediu sau despre altceva.

„Trebuie să existe o legătură, iar dacă o putem identifica, suntem mai aproape de a găsi un remediu și de a împiedica oamenii să continue să se îmbolnăvească”, a mai declarat Orloff.