Boala letală din Coreea de Sud care ucide broaștele din întreaga lume

Boala letală din Coreea de Sud care ucide broaștele din întreaga lume
Sursa foto: New Scientist

O boală mortală ucide broaștele din toată lumea, iar cercetătorii cred că aceasta își are originea în peninsula coreeană. Boala este răspândită de comerțul cu animale, iar interzicerea vânzării de amfibieni din Asia de sud est ar putea să încetinească procesul.

Boala este provocată de ciuperca „chytrid”, cunoscută și ca Batrachochytrium dendrobatidis. Amfibienii infectați tind să moară de atacuri de inimă, deoarece ciuperca le împiedică pielea să regleze mișcarea apei și a electroliților.

Ciuperca a ucis deja 200 din cele 7800 de specii amfibiene din lume și a infectat cel puțin 700 de specii.

Matthew Fisher de la Imperial College London și colegii lui au studiat ciuperca și genetica acesteia timp de zece ani. Echipa a examinat 234 mostre de ciuperci, provenite de la amfibieni din întreaga lume.

Ei au descoperit că broaștele orientale cu burta de foc din Coreea de Sud au purtat o variație nedocumentată virusului – BdASIA-1. Fisher crede că aceasta este „tulpina mamă” care a declanșat epidemia actuală.

De asemenea, cercetătorii au folosit datele genetice pentru a estima momentul în care a apărut tulpina letală. Aceștia știau când au colectat probele și au combinat aceste informații cu estimările ratelor de mutație. Astfel, ei susțin că tulpinile letale au apărut la începutul secolului al XX-lea.

Fisher a zis că acesta a fost momentul potrivit în care ciuperca a reușit să se extindă. „Comerțul internațional se extindea. Un genom care a intrat într-un amfibian a fost exportat în Haiti, iar apoi lanțul de infecție la răspândit la nivel global”, a declarat el.

În prezent, comerțul cu amfibieni este cauza principală a infectării cu această ciupercă. Cercetătorii spun că ar mai putea fi și alte tulpini nedescoperite în Asia de sud-est, care sunt la fel de dăunătoare sau, poate, chiar mai rele decât BdASIA-1. Fisher spune că interzicerea comerțului este singura soluție salvatoare în acest caz.