19 mart. 2018 | 15:15

Monedele ca Bitcoin sunt soluția ideală pentru cei care spală bani

ACTUALITATE
Monedele ca Bitcoin sunt soluția ideală pentru cei care spală bani

O nouă cercetare scoate la lumină cum Bitcoin este noua armă a hackerilor și, implicit, a infracțiunilor. Monedele virtuale și sistemele digitale au devenit un mijloc cheie pentru infractorii cibernetici prin care spală fondurile furate.

Lăsând la o parte utilizarea sa pentru răscumpărare, banii virtuali au contribuit și la spălarea altor surse furate de bani. Mike Maguire, cel care a intervievat hackeri și a analizat rapoartele poliției pentru studiu, spune că anonimitatea Bitcoin este atractivă pentru hackeri.

Între 80 și 200 de miliarde de dolari de bani generați de criminalitatea cibernetică este spălată în fiecare an. Asta arată studiul realizat de firma analistă americană Rand.

O parte semnificativă din acești bani este transmisă prin diferite cripto-valute și sisteme de plăți digitale, în încercarea de a-și ascunde originile. Studiul a încercat să înțeleagă o gamă largă de metode pe care bandele de hackeri le utilizau ca să spele banii pe care îi extrăgeau de la persoane fizice și întreprinderi.

Cel mai bun exemplu în acest sens – prin care să înțelegi atracția față de Bitcoin – este cazul rusului Alexander Vinnik. El este acuzat de spălarea a peste patru miliarde de dolari, în bătălii pentru diferite grupuri de criminalitate cibernetică, prin intermediul bursei BTC-E.

El spune că nu este chiar o surpriză că hackerii adoptă rapid valute virtuale pentru spălarea banilor. Atracția este evidentă, pentru că totul e digital, deci convertibil.

Creșterea proprietăților care acceptă plăți virtuale în numerar pentru apartamente și chiar insule private ar putea ajuta infractorii să spele sume mari de bani. Multe forțe de poliție din întreaga lume au raportat că au confiscat bunuri de la infractori care au inclus biți sau conturi pe alte servicii de plată digitale și virtuale.

În Londra, Poliția Metropolitană a avertizat că dealerii de droguri folosesc mașini de tip cash care generează taxe bitice ca modalitate de a transforma instantaneu veniturile tranzacțiilor.

Și pe web-ul întunecat, banii virtuali sunt destul de populari. Maguire citează cazul pieței de droguri care a încasat plăți în Bitcoin. Un singur astfel de caz de pe piață a acumulat mai mult de 28 de milioane de dolari în Bitcoin.

În orice caz, utilizarea din ce în ce mai mare a tuturor tipurilor de numerar digital agită forțele de poliție și nu numai.