Barca de salvare cu suspensii pe care n-o scufundă nici uraganul

Barca de salvare cu suspensii pe care n-o scufundă nici uraganul

Irlandezii au creat o barcă de salvare de ultimă generație pe care nici măcar un uragan nu o scufundă, iar scaunele din interior sunt dotate cu suspensii, ca să reducă răul de mare.

Ambarcațiunile au o istorie aproape la fel de veche precum a umanității. De mii de ani, oamenii au studiat și au creat bărci cât mai eficiente și mai sigure, insă orice navă prezintă măcar o mică vulnerabilitate. Atunci când ai probleme pe mare sau pe ocean cu propriul vas, există barca de salvare a echipelor de intervenție care rezolvă situația.

Royal National Lifeboat Institute (RNLI), un ONG cu profil maritim din Irlanda, a creat o barcă de salvare de ultimă generație capabilă să navigheze în orice condiții meteo pentru a ajuta oameni pe mare aflați la ananghie.

Creatorii ei au denumit-o Shannon, după numele celui mai lung râu din Irlanda. E un nume pe care-l vei ține minte toată viața în momentul în care ești salvat dintr-o situație în care te afli la limita dintre viață și moarte.

Cei de la RNLI spun despre Shannon că este prima barcă de salvare care e propulsată de jeturi de apă și nu de elice, ceea ce înseamnă că poate lua viraje mai strânse și poate să pornească sau să oprească oricând și mult mai repede atunci când îi este dată comanda.

Datorită acestei caracteristici, barca poate fi acostată direct pe plajă și poate reintra apoi în apă fără probleme. Prin urmare, naufragiații aduși cu barca nu vor fi nevoiți să ia iar contact cu apa odată ce sunt aduși la țărm pentru că sunt puși literalmente direct pe sol.

Barca Shannon se deplasează cu o viteză maximă de 25 de noduri (aproximativ 50 km/h), viteză considerabilă pentru o ambarcațiune și este concepută să nu se scufunde nici atunci când valurile o răstoarnă. Chiar și în mijlocul unui uragan, barca revine la suprafață, chiar dacă e rostogolită ca într-o mașină de spălat.

Unele dintre cele mai interesante echipamente din dotare sunt suspensiile scaunelor din interior, care au rolul să absoarbă șocurile produse de valuri. E aceeași tehnologie care se folosește și la mașinile de Formula 1.

Institutul amintit încă oferă servicii de salvare a oamenilor aflați în larg, iar un semn că afacerea e încă prosperă este chiar această barcă, o adevărată inovație în domeniul maritim care poate salva multe vieți.

Citește și:
Sursa: Jalopnik