Locul neașteptat în care au fost găsite bacterii rezistente la antibiotice

Locul neașteptat în care au fost găsite bacterii rezistente la antibiotice

Folosirea tot mai frecventă a antibioticelor în tratamentul infecțiilor a rezultat în apariția unui număr mare de tulpini bacteriene rezistente la tratament.

Un astfel de oaspete neinvitat a fost descoperit chiar și pe Stația Spațială Internațională (SSI). Cercetătorii NASA au identificat tulpini de Enterobacter în toaletele stației spațiale și în zona de exerciții.

Dacă ai mai auzit de acest patogen înainte, probabil știi că este asociat cu spitalele. Unele tulpini de Enterobacter pot infecta pacienții cu o imunitate slabă de la secțiile de terapie intensivă și au o rezistență ridicată la antibiotice.

Din fericire, tulpinile găsite pe Stația Spațială Internațională nu reprezentau riscuri pentru oameni, dar simplul fapt că există orice tip de tulpini de Enterobacter în stație este îngrijorător.

Corpurile umane sunt pline de microbi pe care îi purtăm oriunde mergem și nici cele mai bune metode de sterilizare nu reușesc să îi elimine în totalitate. Deci, într-o oarecare măsură, ar fi fost incredibil dacă nu existau deloc la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Cu toate acestea, trebuie să avem în vedere că mediul de acolo este diferit de cele de pe Pământ. Există microgravitație, radiații, niveluri ridicate de dioxid de carbon și prezența oamenilor este o constantă, toate acestea putând afecta modul în care microbii trăiesc și se propagă.

Microbiologii NASA analizează regulat probe de microbi preluate de pe Stația Spațială, pentru a vedea dacă mediul din spațiu afectează în vreun fel echipajul. Aceștia au spus că pentru a arăta ce specii de bacterii au fost prezente pe SSI, au folosit diferite metode pentru a le caracteriza genomul în detaliu.

„Am arătat că genomul celor cinci tulpini de Enterobacter era similar din punct de vedere genetic cu trei tulpini nou descoperite pe Pământ”, a explicat microbiologul Kasthuri Venkateswaran.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: