20 iun. 2018 | 12:37

A fi sau a nu fi? De ce nu trebuie să mai ai asigurarea RCA la tine

ACTUALITATE
A fi sau a nu fi? De ce nu trebuie să mai ai asigurarea RCA la tine

Șoferii erau obligați să aibă asupra lor dovada asigurării RCA pentru a o prezenta organelor abilitate. O instanță din România a decis însă că șoferii nu au obligația de a deține asupra lor dovada asigurării de răspundere civilă auto (RCA) și nici nu trebuie să o prezinte organului de poliție la controlul actelor.

În urmă cu câteva luni, o instanță din România a hotărât că șoferii nu sunt obligați să aibă asupra lor dovada asigurării RCA și nu trebuie să o prezinte polițistului atunci când acesta solicită controlul actelor.

Este vorba despre Tribunalul Sălaj și decizia este definitiv.

Totul a pornit după ce în urmă cu trei ani, un bărbat a fost amendat pentru că nu a avut asupra sa la controlul organelor de poliție polița de asigurare auto. Acesta a dat inspectoratul de poliție în judecată și a obținut anularea actului administrativ în 2016. La începutul acestui an, instanța de apel a respins calea de atac formulată de inspectoratul de poliție.

Judecătoria cu pricina a hotărât că nu există nicio prevede care să-l oblige pe conducător să aibă asupra sa dovada asigurării. Judecătorii au luat în calcul atât Legea nr. 136/1995 cât și OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Ce spune legea despre asigurarea RCA

Conform OUG nr. 195/2002 , „participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum și alte documente prevăzute de lege”.

Cu alte cuvinte, polițistul care l-a amendat pe conducătorul din județul Sălaj a considerat că dovada asigurării RCA (polița de asigurare) se înscrie în noțiunea folosită de cele două acte de mai sus, respectiv „alte documente prevăzute de lege”. Pe de altă parte,  instanța de judecată a constatat că, la momentul respectiv, niciun act normativ nu-i impune șoferului obligația de a avea asupra sa această poliță, notează avocatnet.ro.

[readmore]

Cum se poate reduce asigurarea RCA cu 40%?

Șoferii din România ar putea să beneficieze de scăderea costului poliţei de asigurare cu până la 40% dacă accepte montarea pe maşină a unui dispozitiv electronic, care să le monitorizeze felul în care șofează. Telematics se aplică deja cu succes pe piețele din Occident acolo unde, e clar, conducătorii auto sunt mult mai responsabili.