Aretha Franklin a murit. Cine a fost „regina” muzicii soul

Aretha Franklin a murit. Cine a fost regina muzicii soul

Cântăreața americană Aretha Franklin a murit la vârsta de 76 de ani. Familia acesteia anunțase în urmă cu câteva zile că „regina” muzicii soul era grav bolnavă.

Aretha Franklin a murit înconjurată de familie în locuința sa din Detroit. Cântăreața era bolnavă de cancer pancreatic și suferise o intervenție chirurgicală în 2010. Aretha Franklin a fost cea mai apreciată vocalistă R&B din epoca ei. Câștigătoare a 18 premii Grammy, ea a devenit prima femeie inclusă în  Rock and Roll Hall of Fame în 1987.

Născută pe 25 martie 1942 în Memphis, Tennessee, Aretha Franklin și-a început cariera cântând în fața congregației tatălui său de la Biserica Baptistă New Bethel din Detroit – pe care îl considera orașul său natal. Ea a devenit o stea în turneele în care mergea cu tatăl ei, care îi devine manager la vârsta de 14 ani.

Aretha Franklin și-a lansat primul album, „Songs of Faith” în 1956. De asemenea, aceasta mergea ocazional în turnee cu The Soul Stirrers, a căror stea era cântărețul Sam Cooke. În 1960, aceasta îl urmează pe Cooke în muzica seculară și înregistrează câteva piese care ajung în Top 10 la categoria de R&B.

Aretha Franklin a cunoscut succesul după ani de muncă

Cu toate acestea, a fost nevoie de șapte ani ca „regina” muzicii soul să înflorească pe deplin. În 1967, piesa „I Never Loved a Man (The Way I Love You)” a stat pe prima poziție a topurilor R&B. Mai târziu, în aprilie, lansează „Respect”, piesă despre care revista Rolling Stone a declarat ulterior că ar fi al cincilea cel mai grozav cântec al tuturor timpurilor. Cântecul a devenit și soundtrack-ul mișcărilor care apărau drepturi civile și a celor feministe.

„Respect” îi aduce cântăreței primele două premii Grammy (din cele 18), culminând cu Grammy for Lifetime Achievement, în 1994. Acestea au marcat doar începutul succesului. Anul următor Franklin scoate alte două albume, „Lady Soul” și „Aretha Now”, care cuprind hituri celebre precum „Chain of Fools” și „I Say a Little Prayer”.

În anii ’70, urmează „Young, Gifted & Black”, care îi aduce în 1972 un Grammy pentru „female R&B performance”. Alte single-uri care au stat în Top 10 au fost „Spanish Harlem,” „Think” și „(You Make Me Feel Like) A Natural Woman”.

Pe lângă cele 18 premii Grammy, Aretha Franklin a primit trei American Music Awards, trei NAACP Image Awards, Kennedy Center Honors în 1994 și Medalia Prezidențială pentru Libertate, din partea președintelui George W. Bush, în 2005.

Franklin a fost diagnosticată în 2010 cu o tumoare, a cărei natură nu a dorit să o facă publică. Tot atunci existau zvonuri că ar mai avea doar câteva săptămâni de trăit. În februarie 2017, cu o lună înainte de a împlini 75 de ani, și-a anunțat fanii că se va retrage în anul ce urma.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: