Apple domină piața telefoanelor scumpe și o va face și în viitor

Apple domină piața telefoanelor scumpe și o va face și în viitor
15:30 13.09.2018

În urmă cu un an, Apple a riscat cu iPhone X și le-a cerut clienților să plătească 1000 de dolari pe un smartphone. Acum, compania mizează din nou pe o creștere a prețului și probabil va câștiga iar.

Pariul a dat roade: veniturile de pe urma vânzărilor de iPhone au crescut cu 15% în perioada octombrie-iunie 2018 față de aceeași perioadă a anului trecut, asta în condițiile în care numărul de iPhone-uri vândute a rămas același.

Același număr de oameni au ales iPhone, însă au fost dispuși să dea mai mulți bani. Apple speră ca același lucru să se întâmple și anul acesta și ca unii fani loiali Apple să plătească chiar dublu pentru următorul telefon.

Apple a prezent trei modele de iPhone la evenimentul de lansare de pe 12 septembrie: iPhone Xs începe de la 1099 de dolari, cu 100 de dolari mai mult decât iPhone X. Totuși, probabil că foarte mulți fani Apple vor vrea să cumpere modelul iPhone Xs Max, cel cu diagonala ecranului de 6.5 inci și al cărui preț poate ajunge până la aproape 1500 de dolari în SUA, pentru varianta cu 512 GB spațiu de stocare. Samsung Note 9 cu tot atât spațiu se vinde cu 1250 de dolari.

În plus, Apple speră să mai facă bani și pe vânzarea de garanții pentru furt și pierdere, adică alți 299 e dolari. Asta este în SUA, dar în alte țări europene telefoanele americanilor se vor vinde și pe mai mulți bani.  De exemplu, un german va trebui să cheltuiască 1.649 de euro pentru iPhone Xs Max cu 512 GB spațiu de memorie, adică cu 468 de dolari mai mult decât un american.

„Apple a demonstrat din nou măestria în a seta prețurile, reușind să scoată mai mult profit de la fiecare client”, a spus Gene Munster, fost analist Apple care acum investește pentru Loup Ventures. Tot el spune că prețul mediu de vânzare a unui iPhone va crește din nou până la 791 de dolari, de la 724 de dolari, cât era în cel mai recent trimestru, și cu aproape 200 de dolari în plus față de prețul mediu din 2016-2017 când prețul mediu era de 606 de dolari.

Apple domină categoric segmentul de piață al smartphone-urilor de top și potrivit cercetătorilor de la IHS Markit, 86% din smartphone-urile vândute anul trecut care au avut un preț de peste 751 de dolari au fost iPhone-uri, 12% dintre acestea au fost Samsung, iar restul e 2% este reprezentat de alți producători.

Totodată, Apple a lansat și iPhone XR, varianta „ieftină” a unui telefon Apple. Acesta are un preț de pornire de 750 de dolari și este încercarea companiei de a oferi mai multe alegeri mai multor oameni. Apple a mai făcut asta în trecut prin iPhone 5c, dar nu a avut succes pentru că nu oferea aceeași experiență premium pe care o ofereau celălalte telefoane ale companiei din California.

XR nu reprezintă un compromis la fel de mare. Ca design arată la fel ca XS, însă o singură cameră pe spate. Nu are ecran OLED, iar ramele sunt realizate din aluminiu, nu din oțel.

Chiar și așa, XR s-ar putea dovedi a fi un succes deoarece are un preț de pornire mai mic, design-ul este asemănător, la interior se găsește același procesor A12 Bionic și vine în mai multe culori atrăgătoare precum roșu, albastru sau galben.