Apple App Store a împlinit 10 ani: ce s-a schimbat în magazinul de aplicații

Apple App Store a împlinit 10 ani: ce s-a schimbat în magazinul de aplicații

În urmă cu 10 ani, Apple reinventa modul în care instalăm aplicații pe mobil. Prin lansarea Apple App Store la aproximativ un an de la lansarea primului iPhone, compania americană a schimbat radical experiența oferită de un smartphone.

Astăzi se împlinesc 10 ani de la lansarea magazinului virtual de aplicații pentru iDevice-uri. Apple App Store și-a deschis porțile imaginare pe 10 iulie 2008 cu doar 500 de aplicații. Anunțul a făcut înconjurul internetului, iar Steve Jobs a descris momentul respectiv ca fiind cea mai mare lansare din cariera sa. Statistic, dintre 500 de programe pe care le puteai instala, doar vreo 25 erau gratuite.

Cuvintele lui Steve Jobs s-au dovedit totuși a fi destul de profetice. În mod real, Apple App Store este unul dintre cele mai importante magazine de aplicații din lume. La ora actuală, găzduiește aproximativ 2 milioane de programe și jocuri. Are în spate o bază de date de 20 de milioane de dezvoltatori, iar încasările generate pe parcursul celor 10 ani de activitate au fost 100 de miliarde.

Înainte să ajungă însă aici, App Store-ul celor de la Apple a fost unul destul de ciudat, din cauza multor aplicații de divertisment al căror scop nu era foarte evident. Dacă ai avut ocazia să fii utilizator de iPhone în acea perioadă, este inevitabil să nu fi avut instalată o aplicație pentru simularea unei lumânări, iar dacă suflai în microfon, puteai să o stingi.

iBeer, un program care simula experiența consumului de bere din telefon a reprezentat o altă aplicație suprinzător de îndrăgită.

[readmore]

Detaliile sunt însă de prisos, clasamentul de mai jos realizat de The Verge te ajută să-ți faci o părere despre evoluția aplicațiilor din Apple App Store. Astfel, vei vedea ce se jucau tinerii posesori de iPhone acum 10 ani și ce s-au jucat anul trecut.

Singura constantă din listă este Facebook, iar Google Earth s-a înlocuit cu Google Maps în ultimii 10 ani. În teorie, un top precum cel de mai jos te ajută să-ți formezi o opinie clară despre modul în care au evoluat obiceiurile noastre în materie de aplicații mobile și utilizare a smartphone-ului.

Apple appstore aniversare 10 ani

Citește și: