Algoritmul-oracol prezice caracteristici ale sănătății care te-au preocupat mereu

Algoritmul-oracol prezice caracteristici ale sănătății care te-au preocupat mereu

Inteligența artificială a dovedit că este un instrument demn de încredere în domeniul medicinei, iar o nouă aplicație a acesteia ne va ajuta să prezicem anumite caracteristici importante ale sănătății noastre.

Un nou instrument ADN poate prezice cu exactitate înălțimea oamenilor și, mai important decât atât, ar putea evalua potențialul risc al unor boli grave, precum bolile de inimă și cancerul.

Instrumentul a fost dezvoltat de cercetători de la Universitatea de Stat din Michigan. Pentru prima dată, algoritmul creează preziceri pentru trăsăturile umane, cum ar fi înălțimea, densitatea osoasă și chiar nivelul de educație pe care persoana respectivă îl va putea realiza. Toate aceste lucruri sunt efectuate pe baza unui singur genom, iar aplicațiile nu se opresc aici.

„În timp ce am validat acest instrument pentru aceste trei rezultate, putem aplica metoda pentru a prezice alte trăsături legate de riscurile de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și cancerul de sân”, a declarat Stephen Hsu, cercetătorul principal al studiului. El consideră că acesta este doar începutul în ceea ce privește capacitățile vaste ale algoritmului.

Aplicațiile viitoare au potențialul de a avansa eforturile doctorilor, care pot ar putea să intervină mult mai devreme și să prevină sau să întârzie boala pacientului.

Studiul a fost publicat în jurnalul „Genetics” și a analizat genetica completă a aproape 500.000 de adulți din Marea Britanie. Pentru a valida testele, computerul a prezis cu exactitate înălțimea acestora. Datele legate de densitatea osoasă și nivelul de educație nu erau la fel de exacte, însă erau destul de eficiente pentru a identifica pacienții care puteau să facă osteoporoză, din cauza densității osoase și care aveau șanse să se descurce mai greu la școală.

Algoritmul cercetătorilor ia în considerare numeroase diferențe genomice și construiește predicțiile bazat pe miile de variații.

Citește și: