25 mai 2018 | 19:00

Unde e cel mai bine să te ascunzi dacă vine apocalipsa zombi

ACTUALITATE
Unde e cel mai bine să te ascunzi dacă vine apocalipsa zombi

Pentru a înțelege mai bine cum se răspândesc bolile, cercetătorii au vrut să vadă cum ar decurge lucrurile în cazul unei epidemii zombi.

O echipă de cercetători de la Cornell University din SUA au spus că locul cel mai bun pentru a te ascunde în cazul unei epidemii zombi este o zonă izolată, cât mai puțin populată. Autorii studiului au spus că nordul Munților Stâncoși – adică în Montana sau în Canada – reprezintă adăpostul ideal.

Dacă epidemia zombi ar izbucni în New York City, ar dura în jur de o lună ca virusul să ajungă până în nordul statului New York, datorită distanței geografice. Asta le-ar oferi oamenilor de acolo suficient timp pentru a plănui plecarea către o zonă sigură.

„Dacă luăm în considerare dinamica bolii, odată ce zombii invadează zone mai puțin populate, întreaga epidemie încetinește – sunt mai puțini oameni de mușcat, așa că zombii se creează la o rată mai mică”, a explicat autorul principal al studiului, Alex Alemi.

În simularea realizată de echipa de cercetători, populația totală era de 300 de milioane de oameni, fiecare din ei aflați în patru stadii diferite: normal, infectat, zomi sau zombi mort. Ei au analizat potențialul de răspândire a epidemiei prin acțiunile care ar avea loc într-un asemenea scenariu – de la zombi care mușcă oameni și transmit boala și până la oameni care ucid zombi, amânând astfel răspândirea.

În cazul unei epidemii care ar izbucni în Statele Unite ale Americii, americanii nu ar avea prea multe șanse de supraviețuire. În studiu, autorii au explicat că în „parametri realiști, suntem sortiți eșecului”.

Deși simularea unei apocalipse zombi pare o copilărie, Pentagonul din SUA și US Centres for Disease Control s-au folosit în trecut de scenarii în care izbucnește o asemenea epidemie. Motivul? Voiau să dezvolte programe de antrenament pentru pregătirea în caz de dezastru.