România (aproape) digitală: actele pe care le-ai putea obține online

România (aproape) digitală: actele pe care le-ai putea obține online
08:08 26.01.2018

Lipsa unei baze de date comune care să reunească toate documentele importante din viața unui om ar putea fi rezolvată prin digitalizare.

Oficiali de la Ministerul Comunicațiilor, Internelor și Dezvoltării, plănuiesc, cu ajutorul Seriviciului de Telecomunicații Speciale, să creeze un sistem care să permită eliberarea documentelor online.

„Săptămâna aceasta va fi un proiect depus de ministerul nostru, în parteneriat cu Ministerul de Interne, cu cel al Dezvoltării şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale cu privire la digitizarea celor patru evenimente de viaţă, anume căsătorie, divorţ, naştere şi deces”, a declarat Ionuţ Valeriu Andrei, secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor. „Vom putea pune la dispoziţia cetăţenilor în mod digital şi online aceste servicii. Se lucrează la un proiect de cloud guvernamental”.

Andrei a explicat și că documentele de stare civilă din ultimii 100 de ani vor fi digitalizate. Mai mult, Registrul Comerțului dorește ca, în paralel, să dezvolte un program de digitalizare a tuturor serviciilor, de la înființarea unor firme și până la radiere.

Dacă digitalizarea va avea succes, nu se va reduce doar birocrația, ci vor dispărea și erorile. În 2016, Curtea de Conturi a audiat Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Casele Județene de Sănătate. Ulterior, a descoperit că au fost cazuri în care au fost decontate ilegal servicii medicale pe numele unor pacienți care muriseră. Prejudiciul creat a fost de 1,69 milioane de lei.

Digitalizarea sectorului public a avut mare succes în Estonia. Pentru estonieni nu există timp pierdut cu pumnii strânși de nervi la cozile interminabile de la ghișee. În doar câteva minute, ei pot completa declarațiile de impozit, pot primi istoricul medical și pot înființa o firmă. Anul trecut am vorbit cu fostul președinte al Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, care a venit în România la Microsoft Summit, pentru a înțelege mai bine culisele și beneficiile digitalizării și nu numai.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: Adevărul
Etichete: