Wonder Woman: O gură de aer proaspăt pentru universul DC [PLAYFILM]

Wonder Woman: O gură de aer proaspăt pentru universul DC [PLAYFILM]

Wonder Woman, cea mai populară eroină, și-a făcut apariția pe ecrane, iar rezultatul este un succes răsunător care conferă un nou aer universului supereroilor DC. Acesta aduce în prim plan problema morală a războiului, terorile pe care le provoacă, evidențiind slăbiciunea rasei umane, ușor coruptibile.

Wonder Woman (sau Femeia Fantastică) întrerupe ciclul de filme cu supereroi, dominate de o atmosferă ostilă, întunecată, care pun accentul strict pe lupta între bine și rău. Femeia Fantastică aduce în prim plan o acțiune sinceră, câteodată stângace, dar constant hazlie, fiind presărată pe ici-colo cu numeroase scene umoristice care au rolul de a descreți frunțile telespectatorilor imersați în atmosfera dominată de crime și teroare pe care Primul Război Mondial o aduce cu sine.

Wonder Woman: O lumină eroică de care universul DC are nevoie cu disperare

Acțiunea începe cu o incursiune în viața Dianei Prince (Gal Gadot), aducându-ne în prim plan universul mitic al zeilor și insula amazoanelor, împreună cu tacticile de luptă și conflictele interne pe care le au. Din acest motiv, povestea Femeii Fantastice se deosebește fundamental de cea a celorlalți supereroi cu care ne-am obișnuit și a căror acțiune începe să pară puțin învechită. Chiar și Thor, care călătorește din palatul său din spațiu spre un sat mic din mijlocul pustietății, pare complet diferit de Diana care trebuie să-și părăsească paradisul în care a crescut pentru a intra într-o lume dominată de suferință și moarte.

Atmosfera de liniște și pace din căminul călduros al protagonistei este întreruptă de apariția spionului american Steve Trevor (jucat de Chris Pine), care îi aduce cu sine pe inamici în teritoriul amazoanelor, aprinzând focurile unei bătălii. Regizorii reușesc să tragă tare și clar sforile emoționale necesare care aprind cu convingere un foc în Diana, oferindu-i protagonistei caracter și o misiune pe întreg parcursul filmului. Aceasta se rupe de lumea paradisiacă a copilăriei pentru a lupta împotriva răului care și-a pus amprenta pe lumea oamenilor.

Pelicula reușește să redea cu mare dibăcie suferința pe care războiul o provoacă, fiind atent alese scene care reușesc să trezească în privitor o reacție în fața injustiției și a crimelor dure pe care Primul Război Mondial le aduce cu sine: dezvoltarea armelor periculoase, a otrăvurilor și mințile strălucite care pun la cale planuri elaborate pentru a distruge ultima fărâmă de umanitate care mai există în lume. Însă pe întreg parcursul peliculei am avut mereu impresia că ceva lipsește și că tragismul perioadei care și-a pus amprenta asupra istoriei umanității nu a fost redat suficient. Asta se poate datora și trioului de luptători care o însoțesc pe protagonistă pe întreg parcursul luptelor și care adaugă profunzime și umanitate scenelor tragice.

Cine să fie Wonder Woman?

Deși au existat numeroase dezbateri pe marginea alegerii actriței care va juca rolul Dianei Prince, Gal Gadot se ridică la înălțimea așteptărilor și nu ne-am putea imagina pe cineva mai potrivit care să fi dus la capăt această sarcină grea. Diana devine astfel avatarul adevărului, al corectitudinii și feminismului, dar personajul cunoaște și câteva lipsuri- nu are profunzime morală (lucru justificat, în mare parte, de universul din care vine).

Universul moralității nu este atât de bine redat prin intermediul acțiunilor eroinei, căci aceasta tinde să vadă lumea oamenilor strict în nuanțe de alb și negru, fiind extrem de naivă în ceea ce privește zonele gri ale moralității în care Steve și celelalte personaje înoată zi de zi. Cu toate acestea, profunzimea personajului este redată de reacțiile ei de adversitate în fața injustițiilor și suferințelor provocate de Primul Război Mondial. Nu uităm nici de abilitățile ei supranaturale de luptă și de efectele speciale care redau forța spectaculoasă a personajului.

Despre romantism, personaje negative și bătălii cu potențial

Filmului Wonder Woman nu îi lipsesc nici scenele romantice, fiind redate prin interacțiunea dintre Diana și Steve, care sunt uniți prin dragostea față de umanitate și sacrificiul pe care sunt dispuși să-l facă pentru a aduce pacea în lume.

Antagoniștii peliculei își fac apariția foarte succint, doar cât să trezească în Diana energia necesară luptei împotriva forțelor răului. Cu toate că în final, antagonistul principal al filmului este războiul, care aduce cu sine teroarea și durerea, putând corupe orice ființă umană. În acest sens, filmul își propune să redea ceva mult mai profund decât multe dintre filmele cu supereroi cu care ne-am obișnuit, iar acesta este unul dintre motivele pentru care Femeia Fantastică va fi atât de apreciat de critici.

Personajele secundare sunt conturate cu pricepere și, deși își fac apariția pe ecran mult mai succint, înțelegem destul de repede care este caracterul și povestea lor.

Poate că cea mai mare dezamăgire a filmului este lupta finală a Dianei cu zeul Războiului (Ares) care deși este fără îndoială spectaculoasă, decurge destul de predictibil și nu reușește să redea, așa cum m-aș fi așteptat, puterea mitologică a zeului, fiind din acest motiv o luptă cam stângace.

Verdictul este unul pozitiv și Wonder Woman imprimă o nouă atmosferă filmelor cu supereroi, fiind o gură de aer proaspăt pentru universul DC. Astfel, pe lângă mult doritele scene spectaculoase de luptă împotriva forțelor răului, avem de a face și cu o incursiune emoțională și bine aprofundată în universul protagonistei care joacă un rol important în conturarea caracterului ei. Mai mult, scenele războiului apropie și mai mult creația de problemele reale, umane, oferindu-ne o privire amănunțită asupra universului oamenilor și a slăbiciunilor cu care acesta se prezintă.

12:02 / 30.05.2017