Wikileaks îți arată cum te pot urmări serviciile secrete în orice moment

Wikileaks îți arată cum te pot urmări serviciile secrete în orice moment

Cu siguranță, câteva persoane știu unde te afli în momentul actual, iar dacă ai un calculator cu Windows, și CIA poate ști.

O nouă serie de documente publicate de Wikileaks cu privire la uneltele de hacking ale agenției de informații ne arată cum poate CIA să afle unde suntem. Agenția infectează dispozitivele cu un malware, care poate verifica apoi la ce rețele WiFi publice se conectează device-urile, dar și puterea semnalului acestor rețele. Apoi, malware-ul compară lista WiFi-urilor detectate cu o bază de date de rețele publice, pentru a afla unde se află dispozitivul.

Documentele arată că proiectul ELSA este creat în 2013 și se adresează PC-urilor și laptopurilor care rulează Windows 7, dar experții spun că metoda este suficient de simplă încât CIA ar putea avea versiuni de malware pentru fiecare variantă a sistemului de operare.

După ce ELSA ajunge pe un calculator-țintă, virusul folosește WiFi-ul PC-ului pentru a scana puncte de acces publice, înregistrând adresa MAC a fiecăruia, dar și componenta Extended Service Set Identifier, iar apoi compară aceste date cu cele din bazele de date ale Google și Microsoft. Acesta verifică și puterea semnalului, pentru a calcula longitudinea și latitudinea la care se află device-ul, iar apoi criptează datele până ce un agent CIA le poate recupera.

Conceptul ELSA este destul de simplu, dar tehnica specifică folosește o serie de unelte sofisticate, marca CIA. Dincolo de asta, malware-ul este destul de practic deoarece nu are nevoie de elemente speciale, cum ar fi un GPS sau un cip wireless. În plus, funcționează și când dispozitivul nu este conectat la internet; este de-ajuns ca PC-ul să aibă WiFi-ul activat, iar unealta va scana în continuare rețelele din preajmă, scrie wired.com.

În plus, experții în securitate spun că bazele de date WiFi ale Microsoft și Google s-au îmbunătățit consistent din 2013 și până acum, astfel că unealta celor de la CIA trebuie să fie, de asemenea, mult mai bună decât acum patru ani.

Citește și: