Tehnologia Wi-Fi ar putea deveni de 100 de ori mai rapidă decât în prezent

Tehnologia Wi-Fi ar putea deveni de 100 de ori mai rapidă decât în prezent

Noi cercetări arată că tehnologia Wi-Fi ar putea deveni mult mai rapidă, datorită unui nou tip de transfer de date.

Cercetătorii care au lucrat la proiect au reușit să trimită semnale video cu viteza de 50 Gb/s, folosind terahertz în locul microundelor clasice. În comparație, majoritatea rețelelor Wi-Fi operează la o viteză de cel mult 500 MB/s. Dacă succesul experimentului continuă, ar putea ajuta la crearea unui nou tip de streaming de viteză mare.

Daniel Mittleman, profesor la Brown University School of Engineering, spune că ”am arătat că putem transmite date pe unde terahertz la viteze foarte mari și cu rate foarte mici de eroare” Acesta spune că este prima oară când un sistem terahertz multiplex a fost caracterizat cu date reale, iar rezultatele arată că modul de lucru poate fi viabil pentru crearea unor rețele wireless terahertz, în viitor.

Testul a presupus ca două transmisiuni HD live să fie codate în două unde terahertz de frecvențe diferite, care apoi au fost unite. Rezultatul este că datele au fost transmise cu o viteză de 10Gb/s fără erori, cu mult peste ce pot oferi rețelele Wi-Fi din prezent.

La o viteză de 50 de gigabiți pe secundă au apărut câteva erori, dar acestea erau așteptate și acceptate. Procesul de trimitere a mai multor semnale printr-un singur canal este cunoscut ca multiplexing, funcționând pe un principiu similar cu cel care permite mai multor utilizatori să acceseze o rețea wireless simultan.

Următorii pași ai cercetării îi reprezintă testarea funcției terahertz în diverse medii înconjurătoare. Astfel, în viitor ne-am putea bucura de Wi-Fi ultrarapid, deși mai avem de așteptat câțiva ani până atunci.

Etichete: