VIDEO: Cel mai mic fidget spinner din lume te va surprinde

Moda fidget spinnerelor a trecut cam așa cum a și apărut, însă asta nu înseamnă că nu te poți distra în continuare cu unul.

Oamenii de știință se distrează cu asemenea jucării, numai că o fac în stilul caracteristic, fără să folosească un fidget spinner cumpărat cu 10 lei de la metrou. Au fost vândute milioane de astfel de jucării și chiar și inginerii au prins gustul acestora.

Cercetătorii de la Oak Ridge National Laboratory’s Center for Nanophase Material Sciences au dezvăluit cel mai mic fidget spinner din lume, care are un diametru de doar 100 de microni, sau o zecime de milimetru.

”Ne-am gândit să creăm un fidget spinner miniatural pentru a demonstra una dintre abilitățile noastre unice, un sistem de printare 3D bazat pe fotoni, care poate printa structuri extrem de mici”, spune Adam Rondinone, cercetător la Oak Ridge National Laboratory.

fidget spinner

Sistemul folosește lasere convergente pentru a fotopolimeria un lichid vâscos într-un solid, cu o fidelitate spațială ridicată. ”Folosim sistemul pentru mai multe proiecte, cum ar fi structuri micromecanice”, arată cercetătorul. Fidget spinner-ul a fost o demonstrație atât pentru interesul științific, cât și pentru cel popular.

Cea mai mare provocare a inginerilor a fost să găsească o metodă de a crea structura rotitoare în jurul unei baze fixe centrale, la dimensiuni atât de mici. Spinner-ul nu trebuie să fie ancorat de această suprafață, așa cum ar fi în cazul unei jucării de dimensiuni normale.

”Am făcut componenta rotitoare independentă de bază, care este o bucată de siliciu monocristalin”, arată inginerul. Echipa a învățat câte ceva din realizarea acestui fidget spinner, astfel că pot folosi principiile de lucru și pentru alte structuri de dimensiuni reduse.

Etichete: