Vata de zahăr și jeleul ar putea fi ingredientele pentru creșterea de noi organe

Vata de zahăr și jeleul ar putea fi ingredientele pentru creșterea de noi organe

Vata de zahăr și jeleul nu sunt doar delicii ocazionale, ci reprezintă și o soluție pentru crearea de noi organe pentru transplanturi.

Cercetătorii de la Vanderbilt University lucrează la un proiect care implică astfel de dulciuri, dar nu pentru distracție. Aceștia au descoperit că astfel de lucruri simple pot sta la baza unei soluții extrem de importante pentru medicină.

Una dintre marile probleme legate de crearea de organe funcționale este că celulele trebuie să fie foarte aproape de vasele de sânge, la o distanță echivalentă cu grosimea unui fir de păr, pentru a obține nutrimentele necesare. Dacă acestea sunt prea departe, nu vor avea acces la sursa de sânge oxigenat și vor muri.

Cele mai mici vase de sânge, capilarele, se ramifică din vene și contribuie la realizarea unei rețele extrem de complexe de transport a sângelui în corpul uman. Acestea sunt de 10 ori mai subțiri decât un fir de păr.

Printarea 3D este considerată, de obicei, un răspuns pentru medicina regenerativă datorită bioprintării. Aceasta poate fi folosită pentru crearea de structuri mari, dar în cazul capilarelor, nu este o soluție suficient de bună.

Cu toate acestea, Dr. Leon Bellan și Hak-Joon Sung au descoperit că pot folosi o mașină de vată de zahăr pentru a crea fibre de polimer de mărimea capilarelor. ”Dacă folosești o astfel de mașină și rotești fibre cu ajutorul ei, acestea se vor transforma într-un material tridimensional, de 10 ori mai subțire decât un fir de păr”, arată Bellan.

Apoi, intră în joc și jeleul. Bellan spune că fibrele de polimer sunt întărite cu ajutorul unui material asemănător cu jeleul, numit hidrogel, ce este apoi dizolvat, lăsând doar o structură în jurul căreia pot crește celulele, arată digitalttrends.com.

Citește și:
Etichete: