Următorul campion la poker ar putea fi un calculator

Următorul campion la poker ar putea fi un calculator

Inteligența artificială a reușit să domine jocul de Go, iar acum își îndreaptă atenția către masa de poker, în încercarea de a-i învinge pe cei mai buni jucători.

Cel mai probabil, va deveni o banalitate să vorbim despre inteligențele artificiale ce detronează jucători din diverse domenii, dar acest campionat de poker este parte. Un jucător de poker de top are nevoie de o calitate specială, aceea de a înțelege ce se întâmplă în mintea adversarului și de a-l păcăli pe acesta, simultan. O astfel de capacitate este dificil de programat într-un calculator.

Pentru a face un bluf, trebuie să avem o idee cu privire la așteptările celuilalt și la ce anticipează acesta cu privire la viitor, astfel că un bluf de poker realizat de un calculator ar fi o dovadă de inteligență. Majoritatea animalelor au o abilitate limitată de a face o predicție cu privire la viitor, fiind incapabile de a-și crea o strategie bazată pe predicțiile unui alt animal.

Inteligența artificială AlphaGo l-a învins pe Lee Sedol la jocul Go, ce este însă diferit față de poker; avem de-a face cu un joc de informație perfectă, având în vedere că fiecare jucător poate vedea opțiunile celuilalt. Go este dificil din cauza complexității sale, având în vedere că numărul de jocuri posibile este mai mare decât numărul de atomi din Univers. Astfel, un computer nu poate să ”forțeze” victoria, astfel că trebuie s-și dezvolte un simț al intuiției în cadrul strategiei de joc, arată extremetech.com.

Deși Go și jocul de poker au trăsătura comună de complexitate ridicată, poker-ul este distinct prin elementele precum bluful, jocul lent, dar și alte elemente strategice. Jocul dintre inteligența artificială și competitorii umani are și un premiu de peste 20.000 de dolari, dincolo de miza științifică de la masă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: