24 oct. 2017 | 11:00

CERN: De ce Universul nu ar fi trebuit să existe

ACTUALITATE
CERN: De ce Universul nu ar fi trebuit să existe

Universul nostru nu ar trebui să mai existe, potrivit unor oameni de știință de la Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare (CERN). Pare bizar? Da, poate, dar există o explicație. 

Cei mai de seamă oameni de știință din lume încă se luptă să afle de ce Universul nu s-a distrus de îndată ce a intrat în existență. Aceasta este ceea ce știința spune că ar fi trebuit să se fi întâmplat, datorită simetriei perfecte dintre materie și antimaterie, care, în mod normal, ar fi trebuit să se anihileze una pe alta. Dar, în mod evident, acest lucru nu s-a întâmplat.

La începutul Universului, conform modelului standard, existau cantități egale de materie și anti-materie. Problema cu acestea este că fiecare dintre aceste două corpuri ar fi trebuit să se fi anihilat  unul pe celălalt. Cercetătorii caută o anume diferență între materie și anti-materie care ar putea explica de ce universul este încă în picioare. S-au încercat o serie de explicații și teorii diferite, că au o masă diferită, încărcătura electrică sau orice altceva, dar nu s-a găsit nici o diferență colosală.

Acest lucru a determinat cercetătorii să-și pună o mulțime de întrebări. „Toate observațiile noastre găsesc o simetrie completă între materie și antimaterie, motiv pentru care Universul nu ar trebui să existe în realitate”, a explicat Christian Smorra, autorul unui nou studiu realizat la CERN. „O asimetrie trebuie să existe pe aici pe undeva, dar pur și simplu nu înțelegem unde este diferența. Care este sursa pauzei de simetrie?”. Ultima posibilitate a fost materia și magnetismul diferit al materiei. Dar noi cercetări arată că ele sunt identice.

Noul studiu condus de Smorra a căutat să măsoare antiprotonii pentru a afla cum erau diferiți de protonii care ne înconjoară. Ei au măsurat magnetismul antimateriei în detalii mai precise decât înainte și au fost surprinși să afle că, atât materia, cât și antimateria, sunt simetrice. Cercetătorii speră să fie capabili să examineze antiprotonii cu detalii și mai precise și să vadă dacă există o diferență. Dar alți oameni de știință se uita la alte posibilități. Ei iau în calcul și că anti-materia are gravitate în sens invers, ceea ce înseamnă că, în realitate, va cădea in sus.