De ce unele medicamente trebuie să fie administrate pe nemâncate, iar altele nu

De ce unele medicamente trebuie să fie administrate pe nemâncate, iar altele nu

Modalitatea în care medicamentele sunt administrate influențează modul în care acestea își fac efectul. De aceea, ele sunt însoțite, de regulă, de instrucțiuni specifice de utilizare.

Deseori medicul ne anunță odată cu prescrierea unei pastile, fie că trebuie să o luăm pe stomacul gol, înainte de masă, fie că ea se ia neapărat după ce am mâncat. Iar de cele mai multe ori, cel puțin când ne cumpărăm pastile fără prescripție, tindem să uităm care sunt regulile de bază, sau nici nu le cunoaștem.

Se pare că lucrurile nu sunt atât de simple și că trebuie să acordăm o atenție deosebită modului de administrare a medicamentelor. Prezența mâncării poate încurca planurile unui medicament, dar poate ajuta la sporirea efectului altuia, conform Science Alert.

Pentru că medicamentele sunt înghițite și ajung în același tract digestiv ca mâncarea pe care ai ingerat-o de dimineață, are sens să ne putem întrebarea dacă pastilele și alimentele pot interacționa într-un mod nefast. Când ne luăm masa se petrec mai multe lucruri în stomac- sângele se concentrează în acea zonă, bila este eliminată de ficat, iar celulele din căptușeala stomacului pompează acid gastric pentru a separa alimentele în compuși pe care corpul îi poate folosi în diverse moduri.

Datorită schimbărilor fiziologice care se petrec în organismul nostru, este important să ținem cont în permanență de lucrurile pe care ni le administrăm odată cu medicamentele. Spre exemplu, ibuprofen-ul, fiind un antiinflamator, trebuie să fie luat după ce am mâncat. Și asta pentru că antiinflamatoarele previn producția de prostaglandine (compuși care promovează inflamația și care pot irita stomacul). În acest context, mâncarea poate deveni un pansament care să protejeze acest efect.

Acesta nu este unicul motiv pentru care unele medicamente trebuie să fie luate după masă. Unele antivirale se absorb cel mai bine în sânge atunci când au de a face cu un mediu acid. Astfel, administrarea lor împreună cu alimente sau cu băuturi acidulate, reprezintă abordarea recomandată.

Unele pastile trebuie să fie luate pe stomacul gol. Și asta deoarece compușii chimici pe care îi conțin se degradează cu ușurință într-un mediu acid. Alternativ, medicamentele pot fi afectate de prezența calciului, a fierului sau a altui nutrient. Dacă nu cunoști cu exactitate componența chimică a mâncării și modul în care aceasta poate reacționa cu pastilele, cel mai bine ar fi să respecți indicațiile medicului și ale farmacistului.

Citește și:
Etichete: