”Unde sunt banii tăi”, site-ul care te va face să realizezi cât cotizezi la stat

”Unde sunt banii tăi”, site-ul care te va face să realizezi cât cotizezi la stat

Despre Zitec am scris chiar zilele trecute, referitor la un proiect pe care îl fac împreună cu Agenția Spațială Europeană, dar site-ul ”Unde sunt banii tăi” iese din tiparul companiei românești și s-a viralizat instant pe rețelele sociale.

”Unde sunt banii tăi” este o unealtă online gratuită care îi permite oricărei persoane să verifice cu câți bani cotizează la bugetul de stat în fiecare lună. Tot ce trebuie să faci este să accesezi site-ul și să introduci salariul net pe care îl primești lunar.

După asta, vei afla unde sunt banii tăi.  Site-ul calculează salariul brut, îți arată cât plătești tu și angajatorul pentru a rămâne la suma netă și câți bani îți rămân după ce plătești TVA-ul pe alimente și cumpărături diverse.

Apoi, pe ”Unde sunt banii tăi”, poți verifica în procente câți bani se duc la pensiile de stat, câți bani se duc pe TVA, câți bani merg pe impozitul pe venit, dar și pe alte taxe. ”Pe lângă taxele de mai sus plătești și accize, impozitul pentru casă, mașină și alte taxe”, se mai arată pe site.

Cei care au o mașină vor afla că peste 50% din prețul benzinei ajunge la bugetul statului, din cauza accizelor, iar fumătorii plătesc 80% din valoarea unui pachet de țigări statului, nu companiei producătoare sau comerciantului, sub formă de acciză pe tutun. În plus, ”peste 40% din factura de energie electrică reprezintă accize, TVA și alte taxe”.

Astfel, potrivit proiectului Zitec, ”peste 80% din veniturile statului provin din taxe colectate de la populație. Inclusiv de la tine”.

La finalul site-ului ”Unde sunt banii tăi” există și un îndemn: ”Dacă nu ești mulțumit de cum gestionează statul banii tăi, IMPLICĂ-TE! Trezește-ți prietenii cu un share și implicați-vă civic dacă nu sunteți mulțumiți de cum administrează statul bugetul strâns din banii populației”.

Cu toate că ideea site-ului este foarte bună, proiectul ar putea fi completat cu o serie de link-uri utile și cu sugestii prin care oamenii s-ar putea ”implica civic”.

Citește și:
Etichete: