07 mai 2017 | 12:00

Un tratament inovator le-ar putea reda pacienților auzul

ȘTIINȚĂ
Un tratament inovator le-ar putea reda pacienților auzul

În multe cazuri, lipsa auzului poate afecta într-o multitudine de moduri o persoană, iar cercetătorii găsesc o soluție pentru tratarea surzeniei.

Lipsa auzului aduce cu sine numeroase inconveniențe pentru persoana care suferă de această boală, putând avea un impact semnificativ asupra modului în care își desfășoară activitățile zilnice. Membrii societății care sunt lipsiți de auz găsesc modalități ingenioase de a comunica și de a se integra în societate. Cu toate acestea, putem înțelege de ce ar fi important ca cercetătorii să găsească un tratament care să le ofere acestora capacitatea de a auzi.

În anii recenți au fost dezvoltate numeroase tehnologii inteligente care îi pot ajuta pe cei lipsiți de auz, dar un nou proiect de cercetare, dezvoltat de specialiștii de la Indiana University School of Medicine, ar putea avea un impact semnificativ asupra traiului acestor persoane, potrivit Digital Trends. 

Cercetătorii au lucrat la o metodă de a crește, cu ajutorul celulelor stem, organele care se află în urechea internă. Celulele stem sunt candidatul perfect pentru că ele au potențialul de a forma orice organ din corp (și vă aminteam aici cum au reușit cercetătorii să creeze primul intestin funcțional cu ajutorul celulelor stem). Metoda pe care cercetătorii trebuie să o folosească nu este una facilă, ci aceștia trebuie să ghideze, într-un anumit mod, aceste celule pentru a da naștere unui organ specific.

Urechea internă este unul dintre puținele organe din corp care nu pot fi supuse biopsiei, iar acest lucru face ca țesuturile să fie rare și dificil de recreat. În plus, specialiștilor le este greu să evalueze și să recreeze acest țesut, motiv pentru care nu a fost deloc ușoară testarea medicamentelor și a tratamentelor genetice. Însă, în ciuda numeroaselor piedici, cercetătorii se apropie de un rezultat final mulțumitor și speră ca urechea creată în laborator să accelereze dezvoltarea unui tratament promițător care poate regenera celulele din urechea internă care să îi ajute pe acei pacienți care suferă de surzenie sau de amețeli.