Un robot și-ar fi ucis partenerul uman de lucru

Un robot și-ar fi ucis partenerul uman de lucru

Un robot care s-a comportat anormal la lucru și-ar fi ucis colegul, iar asta ridică noi temeri în rândurile scepticilor față de automatizare.

În iulie 2015, Wanda Holbrook, o tehniciană de mentenanță care îndeplinea sarcinile de rutină la o linie de asamblare a companiei Ventra Ionia Main, a fost strivită de un robot. În data de 7 martie soțul acesteia, William Holbrook, a depus o plângere către curtea federală din Michigan, față de cinci companii implicate în dezvoltarea roboților folosiți în fabrică. Prodomax, Flex-N-Gate, FANUC, Nachi și Lincoln Electric.

Sarcinile Wandei Holbrook erau de mentenanță a roboților. Aceasta inspecta și ajusta roboții de pe linia de asamblare în mod regulat. Într-o zi, Holbrook efectua aceste sarcini când unul dintre roboți a luat-o razna. Acesta s-a activat pe neașteptate, luând-o pe femeie prin surprindere. Robotul se afla în ”secțiunea 100”, divizată în șase zone distincte, separate de uși de siguranță

Cu toate că acesta nu ar fi trebuit să se poată mișca, robotul a ajuns la Holbrook, încercând să atașeze un cârlig de remorcă exact în zona în care aceasta se afla. Robotul a strivit-o pe tehniciană cu încărcătura, iar colegii săi au descoperit-o decedată.

Robotul din zona 130 nu ar fi trebuit să intre în zona 140, și cu atât mai mult nu ar fi trebuit să pună un cârlig unui ansamblu care avea deja o asemenea structură, se arată în documentația procesului, scrie qz.com.

Momentan, nu există standarde de siguranță pentru industria robotică din Statele Unite, conform OSHA. Până în 2014, agenția a raportat 30 de decese cauzate de roboți în ultimii 30 de ani. Cei de la New York Times fac, însă, o previziune sumbră, afirmând că numărul de astfel de decese va crește semnificativ, pe măsură ce roboții vor fi folosiți din ce în ce mai des și vor lucra liber alături de oameni.

Citește și:
Etichete: