Un noul algoritm Google comprimă eficient imaginile JPG fără să le afecteze calitatea

Un noul algoritm Google comprimă eficient imaginile JPG fără să le afecteze calitatea

Google face tot ce poate pentru a optimiza cât mai mult paginile web, astfel că a creat un nou algoritm de comprimare a imaginilor JPG.

Este evident că Google are un interes cât mai sporit în oferirea de pagini web care se încarcă rapid, astfel că lucrează constant pentru a optimiza toate aspectele legate de elementele care apar în pagini.

Una dintre metodele folosite pentru a reduce timpii de încărcare este folosirea unor algoritmi care să comprime imaginile care apar în pagini. O astfel de încercare reușită a avut loc în 2014, datorită formatului WebP, care reușea să comprime imaginile cu aproximativ 10%.

Cel mai nou algoritm de comprimare al celor de la Google este Guetzli, un algoritm open-source care comprimă imagini JPG, astfel încât acestea sunt cu 35% mai mici decât originalele.

Așa cum relatează Google, metoda de comprimare este similară cu algoritmul Zopfli, care micșorează fișiere PNG și gzip fără să fie nevoie de crearea unui nou format. Formatul WebP, în schimb, necesită schimbări atât din partea clientului, cât și a ecosistemului, arată engadget.com,.

Din punct de vedere tehnic, Guetzli urmărește etapa cantitativă a comprimării imagini, unde se mizează pe un fișier mai mic decât pe calitate vizuală. Propriul său model psihovizual ”aproximează percepția culorii și măștile vizuale într-un mod mult mai detaliat decât cele disponibile acum”.

Singurul dezavantaș este că Guetzli are nevoie de puțin mai mult timp pentru a comprima fișierele decât alte opțiuni, cum ar fi libjpeg. Chiar dacă durează mai mult, Google asigură că oamenii care au testat metoda preferă imaginile comprimate de Guetzli. Spre exemplu, mai jos puteți vedea o imagine originală în stânga, una comprimată cu libjpeg în mijloc, iar aceeași comprimată cu Guetzli în dreapta.

google algoritm comprimare jpg guetzli

Citește și: