17 aug. 2017 | 13:00

Un nou scanner îți spune dacă ți-ai cumpărat adidași contrafăcuți

ACTUALITATE
Un nou scanner îți spune dacă ți-ai cumpărat adidași contrafăcuți

Dacă vrei să fii sigur că ai adidași originali, sau că geanta pe care vrei să i-o faci cadou iubitei nu e fake, un nou scanner te poate ajuta cu depistarea falsurilor.

Sunt destule persoane care pot face diferența între un fals și un produs autentic, dar asta nu e o aptitudine la îndemâna oricui. În plus, unele falsuri au devenit atât de bune încât trebuie să fii atent chiar și la cele mai mici detalii pentru a descoperi diferențele.

Din fericire, inteligența artificială te poate ajuta. Un nou sistem de învățare automatizată creat de cercetătorii de la New York University are capacitatea de a diferenția între produse autentice și contrafăcute, analizând caracteristici microscopice, invizibile cu ochiul liber.

”Am creat Entrupy ca o platformă scalabilă și versatilă ca răspuns la numărul tot mai mare de produse false de pe piață”, spune Vidyuth Srinivasa, cofondator al companiei care comercializează tehnologia.

Sistemul non-intruziv folosește un set de trei milioane de imagini microscopice de materiale și produse, cum ar fi textilele, pielea, electronicele, jucăriile sau adidașii.

Algoritmii sunt învățați să analizeze imaginile și să caute anumite calități ale materialelor, cum ar fi textura, contrastul sau micile zgârieturi, dar și alte detalii pe care nu le-am putea vedea cu ușurință. Toate aceste detalii ajung în sistem, unde sunt analizate și se determină autenticitatea produslui.

Momentan, sistemul are o precizie de 98,5%, dar ca orice alt sistem de învățare automatizată, se îmbunătățește pe măsură ce este folosit. Așa cum sugerează prețul Entrupy, sistemul nu este creat, din păcate, pentru utilizatorul de rând, ci pentru vânzători. Sistemul ajunge să coste 99 de dolari pentru cinci scanări pe lună, 399 de dolari pentru 30 de scanări și 999 de dolari pentru 100 de scanări.