Un nou malware îți folosește telefonul cu Android pentru a-ți ataca router-ul

Un nou malware îți folosește telefonul cu Android pentru a-ți ataca router-ul

Telefoanele cu Android sunt din nou în pericol, din cauza unui malware care poate prelua controlul rețelei Wi-Fi la care ești conectat.

Cercetătorii din domeniul securității ce au descoperit noul virus de pe Android l-au denumit Switcher Trojan; acesta are capabilitatea de a direcționa tot traficul efectuat pe rețeaua Wi-Fi atacată către cei ce controlează acest virus. Rezultatul este destul de problematic, având în vedere că hackerii îți pot fura mai toate datele personale.

Cercetarea a fost efectuată de Kaspersky Labs, iar aceștia notează că noul troian este primul care atacă router-ele wireless într-un asemenea fel. Acesta folosește o listă lungă de combinații folosite pentru logarea în router și poate obține astfel acces. Dacă reușește, acesta schimbă setările DNS ale router-ului, traficul fiind direcționat către o rețea controlată de hackeri.

Veștile sunt destul de îngrijorătoare în ceea ce privește securitatea sistemului de operare, deoarece nu doar telefonul este atacat, fiind afectat tot traficul efectuat în cadrul unei rețele.

Astfel, dacă malware-ul reușește să ajungă pe telefonul tău și se infiltrează și în interiorul router-ului, atunci are posibilitatea să monitorizeze și traficul înregistrat de alte telefoane sau chiar de laptop-uri și de calculatoare. Hackerii pot folosi această metodă și pentru a încărca pagini web care copiază pagini reale, dar care sunt încărcate cu reclame în plus, sau chiar cu malware, arată digitaltrends.com.

”Trojan.AndroidOS.Switcher nu atacă utilizatorul în mod direct, dar pune în pericol toate persoanele ce folosesc o rețea, expunându-le la o serie de atacuri”, arată cei de la Kaspersky Labs. Aceștia mai adaugă și faptul că pericolul cel mai mare reprezentat de infiltrarea în router o reprezintă faptul că setările rămân valabile și după ce acesta a fost repornit. În plus, este destul de dificil să descoperi că setările DNS au fost schimbate.

Citește și: