Un nou algoritm ar putea ajuta la găsirea persoanelor dispărute de mulți ani

Un nou algoritm ar putea ajuta la găsirea persoanelor dispărute de mulți ani

Un nou algoritm dezvoltat de cercetători prezice modificările care pot surveni la nivelul feței unei persoane de-a lungul timpului, lucru care poate ajuta la identificarea persoanelor dispărute.

Când cineva dispare, prietenii și familiile oferă fotografii cu persoana dispărută poliției. Aceasta la rândul ei are un rol important și transmite poza mai departe altor agenții, pentru a facilita procesul de căutare. În acest fel, un membru al publicului poate raporta dacă o recunoaște pe aceasta.

Când vine vorba despre persoanele dispărute de mult timp, lucrurile se complică. Poliția poate prelucra imaginea inițială a individului și trece printr-un filtru care îi îmbătrânește trăsăturile, pentru a arăta cu trăsăturile sale faciale s-ar fi putut schimba de-a lungul timpului. Deși rezultatele ar putea fi de ajutor, ele pot fi destul de imprecise și pot induce în eroare autoritățile.

Un proiect de la Universitatea Bradford, din Marea Britanie, vrea să schimbe acest lucru și dezvoltă o metodă prin care procesul de îmbătrânire a persoanei din imagine să fie mai bine realizat, mulțumită unei tehnologii de învățare automată. Computerului îi sunt prezentate sute și mii de imagini cu fețe în diferite momente ale vieții, prin care să învețe care este procesul de îmbătrânire la oameni și cum se modifică trăsăturile feței de-a lungul timpului. În acest fel, mașinăria poate procesa mult mai explicit o fotografie și într-un timp mai scurt.

Algoritmul dezvoltat poate captura formele non-lineare și variațiile musculare ale feței umane, ca modalitate de a învăța cum îmbătrânește o persoana, scrie Digital Trends.

Acest mecanism a fost folosit de cercetători pentru a genera imagini actuale cu Ben Needham, un băiat care a dispărut în 1991 , pe când avea doar 21 de luni. Copilul nu a fost niciodată găsit, dar algoritmul le-a permis detectivilor să creeze imagini cu acesta, așa cum ar fi arătat el în diferite momente ale vieții.

Cercetătorii lucrează la dezvoltarea acestui mecanism pentru a permite aplicarea lui în situațiile concrete, reale.

Citește și:
Etichete: