”Uber este firmă de transport”. Ce implicații ar avea reglementarea ca taxi

”Uber este firmă de transport”. Ce implicații ar avea reglementarea ca taxi
18:53 11.05.2017

Europa își dorește ca Uber să fie privită ca o firmă de transport, după cum reiese din declarația Avocatului General al Curții Europene de Justiție, Maciej Szpunar. Acesta a adăugat că poziția oficială a companiei, cea de platformă care intermediază relația dintre șofer și client, nu este una potrivită și că americanii trebuiesc reglementați sub normele juridice de transport aferente fiecărui stat.

Cu toate că spusele Avocatului General au rol de opinie și nu înseamnă nicidecum că o hotărâre oficială a fost luată, mai multe cazuri soluționate din trecut ne indică faptul că sentința obișnuiește de multe ori să fie conform părerii acestuia. Dacă soluționarea cazului va decurge împortiva companiei americane, Uber va trebui să se supună și să treacă prin toate etapele necesare pentru a căpăta o licență tradițională de transportator. Același Szpunar a mai spus că, deși Uber este o companie inovatoare, nu este de acord cu integrarea acestora în categoria ”serviciu informatic”.

Avocatul General a emis această opinie ca urmare a litigiului legat de interzicerea serviciului UberPOP în Barcelona. Acest caz este considerat de importanță majoră și poate determina soarta companiei americane în Europa. Szpunar a mai declarat, în aceeași opinie, că “în ceea ce privește obiectul litigiului principal, nu se ia în calcul posibilitatea de a bloca sau de a face imposibilă utilizarea aplicației Uber pe smartphone-uri. Nu a fost solicitată adoptarea niciunei măsuri de interzicere sau a oricărui alt tip de decizie în acest sens. Discuția vizează doar posibilitatea ca Uber să furnizeze, prin intermediul aplicației sale, serviciul UberPOP în Barcelona”

Reactia oficialilor Uber: “Faptul că Uber ar putea fi considerată o companie de transport nu va schimba modul în care compania funcționează deja în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, acolo unde Uber a găsit o modalitate de a opera în cadrul reglementărilor existente, deși adesea acestea sunt învechite și restrictive. În schimb, va submina o reformă, atât de necesară, a legilor perimate care împiedică milioane de europeni să acceseze o călătorie sigură sau o modalitate de a câștiga un venit în plus doar la apăsarea unui buton”.

loading...