Trucuri mentale care pot descuraja mâncatul nesănătos

Trucuri mentale care pot descuraja mâncatul nesănătos

Foamea scoate ce e mai rău din noi, iar cercetătorii au descoperit o modalitate de a transforma mâncatul nesănătos, impulsiv, într-o alegere sănătoasă.

Este un scenariu mult prea cunoscut- mergi la cumpărături, în supermarket, lihnit de foame și ajungi să umpli coșul cu tot felul de alimente pe care nu le-ai fi cumpărat dacă ai fi fost sătul. De asemenea, tinzi să cumperi alimente gustoase, dar nesănătoase care îți satisfac poftele fără întârziere. Mâncatul nesănătos este, așadar, o armă la care apelăm adesea când suntem lihniți de foame. De această dată, cercetătorii au descoperit o modalitate de a folosi această armă în favoarea ta și au găsit o cale de a manipula ceea ce gândești în aceste momente, influențând deciziile tale.

În cadrul a două experimente, realizate pe 200 de participanți, cercetătorii au examinat deciziile pe care aceștia le luau sub impulsul foamei și modul în care ceea ce aleg poate fi modelat prin raportare la cadrul social. Spre exemplu, participanții trebuiau să-și analizeze starea de foame de la 1 (nu îmi este deloc foame) la 7 (foarte foame). Apoi acestora li se prezentau mai multe perechi de alimente (una sănătoasă și alta nesănătoasă) dintre care trebuiau să aleagă. Jumătate dintre participanți au fost puși față în față cu un grafic care le arăta că participanții anteriori au selectat opțiunea sănătoasă, potrivit Live Science.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că atunci când persoanele înfometate au văzut un grafic care promova opțiunea cu mâncare sănătoasă (fără a auzi explicit că aceea era opțiune sănătoasă), aceștia optau negreșit pentru opțiunea aleasă de majoritatea persoanelor participante la studiu.

Asta ne arată că impulsivitatea nu este mereu un lucru rău, atâta timp cât în mediu sunt semnale care promovează alegeri sănătoase. Asemenea semnale includ săgeți în supermarket care te îndrumă spre secțiunea de produse proaspete sau fructe plasate lângă casele de marcat.

Prin instalarea a tot felul de indicii, alegerea sub imperiul impulsivității poate fi transformată într-o alegere sănătoasă.

Citește și: