De ce timpul trece mai repede pe măsură ce îmbătrânim

De ce timpul trece mai repede pe măsură ce îmbătrânim

Dacă vei întreba o persoană în vârstă care sunt cele mai clare amintiri pe care le are, cel mai probabil ele vor fi din vremea când avea între 15 și 30 de ani. 

În acei 15 ani au loc 10 din cele mai importante evenimente ale vieții, potrivit unui studiu. Printre ele se numără începerea școlii, facultatea, primul job, prima dragoste, căsătoria și primii copii. Psihologii numesc acest fenomen „hopul reminescenței”. Acest hop explică de ce în această perioadă totul pare mai memorabil decât după 30 de ani.

În cartea Time Warped, autoarea Claudia Hammond explică: „Cheia către hopul reminiscenței este noutatea. Motivul pentru care ne amintim tinerețea atât de bine este că… e timpul pentru premiere – primele relații sexuale, primele joburi, primele călătorii fără părinți, primele experiențe cu trăitul departe de acasă, primele dăți când noi decidem cu adevărat cum ne petrecem zilele.”

Atunci când șirul de noutăți se termină, timpul pare că începe să se accelereze. Poate e deprimant gândul că amintiri mai bune nu vor exista, dar autorii studiului spun că nu este atât de grav. „Ar fi foarte ușor să creezi un al doilea hop al reminiscenței mai târziu în viață”, au spus aceștia. „Doar divorțează de partenerul tău, dă-ți demisia de la muncă, mută-te în Noua Zeelandă și devino păstor. Sunt multe noutăți, și clar ți-ai face multe amintiri. Dar să nu confundăm memorabilitatea cu înțelepciunea.”

Mai există însă și alte teorii, despre care poți citi mai multe aici. O ipoteză sugerează că oamenii percep trecerea timpului în funcţie de cantitatea de informaţii absorbită. Stimulii noi conduc la o procesare mai lentă a informației de către creier. Oamenii resimt acest lucru ca fiind o perioadă mai lungă de timp. O altă teorie sugerează că oamenii maturi devin mult mai familiari cu mediul înconjurător şi nu mai analizează cu la fel de multă atenție detaliile.

Pentru copii, lumea din jurul lor este nouă și necunoscută. În perioada de creştere, ei utilizează mai multă energie pentru a se acomoda și pentru a înțelege. Cu cât ne familiarizăm cu experienţele de zi cu zi, cu atât timpul va trece mai repede.