TEO este robotul care îți va fura locul de muncă pe care oricum nu ți-l doreai

TEO este robotul care îți va fura locul de muncă pe care oricum nu ți-l doreai
George Stanciu
George Stanciu
09:30 25.06.2017

Roboții ne vor înlocui la locurile de muncă, dar pentru unii s-ar putea ca asta să fie exact ceea ce își doreau.

Într-adevăr, meseria e brățară de aur, dar asta nu înseamnă că toate meseriile de pe lume sunt neapărat plăcute. Călcatul hainelor este una dintre aceste meserii. Pentru mulți, e deja o corvoadă să își calce propriile haine, ocazional, darămite să facă asta la foc automat, cu zeci de cămăși și perechi de pantaloni care trebuie călcați la dungă.

Inginerii de la Carlos III University din Madrid s-au gândit că o astfel de sarcină ar putea fi preluată în totalitate de un robot domestic, pe care l-au botezat TEO. Acesta știe cum trebuie să îți calce hainele perfect, folosind o serie de algoritmi de recunoaștere a imaginilor.

”Scopul nostru este să realizăm primul robot domestic pe care te poți baza când ai sarcini de gospodărie”, spune David Estevez Fernandez, student doctorand la universitate, citat de digitalttrends.com.

Într-adevăr, au existat și alți roboți similari în trecut, dar cel de acum folosește tehnologii mai avansate. Unii roboți aveau nevoie de o anumită lumină în cameră pentru a descoperi toate cutele de pe haine, iar alții de modele predefinite pentru a descoperi diverse tipuri de textile.

TEO rezolvă altfel problemele care apar în timpul călcatului. Acesta are o cameră încorporată care generează o reprezentare 3D a hainelor și a mesei de călcat. Robotul calculează apoi care sunt cutele ce trebuie călcate și care sunt cele ce pot fi lăsate deoparte.

”Călcatul hainelor este doar una dintre sarcinile zilnice pe care le avem de făcut”, spune Fernandez, adăugând că ”vrem să învățăm robotul să facă și alte lucruri, cum ar fi să împăturească hainele. Pentru asta, cercetătorii folosesc o tehnică de recompensă, similară cu modul în care și noi sau alte animale pot învăța. Dacă TEO își face treaba bine, este recompensat, urmând ca acesta încercând să maximizeze numărul de recompense pe care le primește din acțiunile pe care le face.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: