Tehnologia Wi-Fi te poate ajuta să vezi prin pereți [VIDEO]

Tehnologia Wi-Fi te poate ajuta să vezi prin pereți [VIDEO]

Tehnologia Wi-Fi poate fi folosită pentru a vedea prin pereți, astfel că poți deveni un veritabil James Bond.

Wi-Fi-ul transmite semnale chiar și prin pereți, după cum bine știm, însă generarea unor imagini holografice pornind de la aceste semnale este un proiect nou. Cercetătorii de la Technical University of Munich au descoperit o metodă prin care pot surprinde imagini ale mediului înconjurător folosind sisteme Wi-Fi simple.

Studentul la fizică Philipp Holl și dr. Friedenmann Reinhard au efectuat un studiu cu privire la generarea de imagini holografice folosind radiațiile microunde provenite de la un emițător Wi-Fi. Sistemele de transmisie de date precum Wi-Fi sau Bluetooth emit unde electromagnetice cu informații cunoscute, cum ar fi amplitudinea sau faza. Pe măsură ce aceste unde ocupă spațiu, radiația construiește o hologramă cu o undă bidimensională, care este transformată apoi într-o imagine tridimensională a obiectelor prin care trec undele.

„Cu ajutorul acestei tehnologii, putem genera o imagine tridimensional[ a spațiului din jurul transmițătorului Wi-Fi, ca și cum am putea vedea radiația microunde”, spune Reinhard. Firește, asta ridică probleme legate de intimitate, deoarece ai putea fi spionat în propria casă. Cu toate acestea, cercetătorul spune că, pentru a putea vedea în casa cuiva, ar trebui să fii în apropierea casei cu o antenă foarte mare și nu ai putea trece neobservat. Acesta adaugă și că există metode mult mai simple de spionaj, dacă cineva chiar vrea să facă asta.

Semnalele Wi-Fi din device-urile comerciale, inclusiv din smartphone-uri, sunt suficient de puternice pentru a genera astfel de holograme. Cu toate că studiul este încă la început, cercetătorii speră că dezvoltarea tehnologiei ar putea avea aplicații reale.

Spre exemplu, semnalele Wi-Fi ar putea găsi oameni surprinși de avalanșe sau îngropați sub dărâmături. Tehnologia ar putea fi folosită și în cazul fabricilor, unde operatorii pot urmări obiectele pe măsură ce acestea avansează pe linia producție. Pentru a rezolva și problema intimității, cercetătorii vor să lucreze cu mai multe materiale, cărora să le testeze transparența, scrie interestingengineering.com.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: