Știința contrazice Jurassic Park și îți arată că T-Rex era un dinozaur greoi și leneș

Știința contrazice Jurassic Park și îți arată că T-Rex era un dinozaur greoi și leneș

Când ne gândim la T-Rex, ne vin în cap toate filmele cu dinozauri produse de Hollywood și, în special, Jurassic Park. Acolo l-am putut observa pe cel mai periculos dintre dinozauri în toată splendoarea sa. Însă avem parte de o surpriză, care dă peste cap tot ce credeam că știm despre T-Rex.

Câțiva cercetători de la Universitatea din Manchester au pus la punct o simulare pe calculator din care și-au dat seama că T-Rex nu era nici pe departe atât de rapid pe cât am fi tentați să credem.

Oamenii de știință au luat în calcul pentru simulare greutatea sa, masa musculară și dimensiunile fizice. Din acești parametri a rezultat viteza maximă pe care T-Rex putea s-o atingă. Ea era de 20 de kilometri pe oră, mult mai puțin decât ne-am fi închipuit. Studiul merge chiar și mai departe. Dacă T-Rex ar fi încercat să sprinteze, picioarele acestuia ar fi cedat sub propria-i greutate. Inițial, cercetătorii calculaseră viteza maximă a dinozaurului, rezultatul fiind de 30 de kilometri pe oră. Însă ei nu luaseră în calcul greutatea scheletului lui T-Rex.

t-rex

Simularea este extrem de realistă când analizează dinozaurul. Chiar dacă prădătorul nu era atât de rapid pe cât am fi crezut, viteza maximă ar fi fost suficientă pentru a prinde chiar și un om destul de rapid.

Capacitatea de a alerga era destul de puțin prezentă printre dinozaurii de talie mare, însă cei mai mici erau extrem de agili. De altfel, fuga era una din armele lor când intrau în colimatorului unui prădător de talia lui T-Rex, notează BBC.com.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: