Cel mai puternic supercomputer ar putea descifra Universul

Cel mai puternic supercomputer ar putea descifra Universul
17:14 25.10.2017

La Oak Ridge National Labs, experții construiesc ceea ce se așteaptă a fi cel mai puternic supercomputer din lume sau cel puțin din SUA. Construit împreună cu IBM și alimentat de NVIDIA, Summit va fi operațional în 2018.

În interiorul uneia dintre camerele Laboratorului Național din Oak Ridge (ORNL) din Tennessee, cel mai rapid și puternic computer din SUA se pregătește să rezolve unele dintre cele mai mari întrebări al științei. Fă cunoștință cu supercomputerul Summit, proiectat pentru a fi predecesorul supercomputerelor de înaltă performanță de la ORNL numite Titan.

Calculatoarele de înaltă performanță de acest tip sunt capabile să execute probleme computaționale mai mari și mai complexe, cum ar fi cele care se ocupă de teoriile științei. Pentru Buddy Bland, directorul proiectului Oak Ridge Leadership Computing Facility, aceste tipuri de probleme sunt esențiale în înțelegerea vieții și a Universului.

Odată ce a fost construit, Summit se va ocupa de probleme științifice și va încerca să dezvolte materiale de producție mai puternice și mai ușoare, utilizarea undelor sonore pentru a modela interiorul Pământului și alte proiecte de astrofizică care privesc originile Universului.

De exemplu, va putea examina de ce explodează supernovele. „Când stelele explodează, ele creează toate elementele pe care le găsim în Univers, tot ceea ce face parte din această planetă”, a declarat Blland. Echipa ORL se așteaptă ca Summit să fie disponibil pentru cercetare până în 2019.

În prezent, cel mai puternic computer din lume se află în China, Sunway TaihuLight. El este capabil să execute operațiuni de tip floating point pe secundă (FLOPS). Un FLOP măsoară viteza de calcul, iar un petaFLOP este egal cu o mie de milioane de milioane (1015 ) FLOPS. Summit, pe de altă parte, ar fi capabil de 200 de petaFLOPS, care ar depăși potențialul Sunway TaihuLight. Este capabil să facă acest lucru datorită calculului accelerat de GPU.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: Futurism