SpaceX scrie istorie cu o aterizare de succes a unei rachete refolosite

SpaceX scrie istorie cu o aterizare de succes a unei rachete refolosite

După doi ani de lansări și aterizări, SpaceX a trimis o rachetă Falcon 9 deja folosită în spațiu, aceasta aterizând înapoi pe Pământ.

Racheta a decolat de la Cape Canaveral, Florida și a trimis un satelit de comunicații pe orbită, întorcându-se apoi pe Pământ și aterizând pe o navă SpaceX din Oceanul Atlantic. Aceasta este a doua lansare de succes pentru rachetă, care a mai efectuat o misiune în aprilie, iar astfel se marchează prima dată când o rachetă orbitală a fost lansată în spațiu pentru a doua oară.

CEO-ul SpaceX, Elon Musk, a vorbit într-un live stream despre acest succes: ”ne arată că putem zbura și refolosi boostere orbitale, care sunt cele mai scumpe componente ale unei rachete, iar asta va fi o adevărată revoluție”, arată theverge.com.

Misiunea a fost una deosebit de importantă pentru SpaceX, care încearcă să creeze rachete reutilizabile încă din 2011. Până acum, rachetele orbitale erau ”de unică folosință”, astfel că zeci de milioane de dolari trebuiau investiți pentru fiecare misiune. Strategia companiei lui Musk este să aterizeze aceste rachete, astfel încât să refolosească rachetele și să elimine o serie de costuri masive.

[readmore]

SpaceX nu salvează toată racheta, ci prima treaptă, nucleul înalt de 14 etaje care conține motoarele principale și majoritatea combustibilului. La câteva minute după lansare, prima treaptă se separă de restul rachetei și efectuează o coborâre controlată înapoi pe pământ. Până acum, compania a efectuat 13 astfel de încercări, iar 8 au fost de succes. Cu toate că, în ultimii doi ani, s-au adunat mai multe rachete cu potențial de reutilizare, de-abia acum una dintre acestea a fost pusă în funcțiune pentru a doua oară.

”A durat 15 ani să ajungem aici, a fost un efort foarte mare”, mai spune Musk, care adaugă că ”au fost mulți pași dificili pe parcurs, dar sunt foarte mândru de SpaceX și de această reușită pentru istoria călătoriilor spațiale.

Citește și: