S-ar putea să nu dormi suficient și să nu ai habar de asta

S-ar putea să nu dormi suficient și să nu ai habar de asta

Este ușor să pierzi ore prețioase de somn și să simți că nu te afectează cu nimic, însă sunt destul de multe semne care ți-ar putea da de înțeles că e timpul să mai pui capul pe pernă.

Cel mai mult s-a vorbit de cele opt ore pe care un om ar trebui să le doarmă. Alte cercetări au arătat că pot să fie mai multe sau mai puține, în funcție de organismul fiecăruia. Totuși, sunt câteva semne pe care te poți baza ca să vezi dacă dormi destul sau nu.

Atunci când nu dormi suficient, corpul tău produce hormonul numiți grelină, care declanșează pofta de alimente grase și dulci. Lipsa de somn duce la producția deficitară de leptină, hormonul care îți spune când ești sătul.

Mai mult, dacă nu dormi o noapte, coordonarea mână-ochi devine la fel de bună ca cea a unei persoane bete. Asta înseamnă că ești mai des neîndemânatic și te poate încurca destul de mult în activitățile tale.

Lipsa de somn poate avea impact și asupra sănătății. În timpul somnului, corpul produce proteine care ajută la lupta cu infecțiile. Dacă dormi mai puțin de șapte ore pe noapte, probabilitatea să răcești e de trei ori mai mare decât a unei persoane care doarme cel puțin opt ore. Tot ca sănătate, dar a pielii, când nu dormi, nivelul de cortizol crește. Pielea ta ajunge să se deshidrateze și, înainte să realizezi, arăți mai bătrân decât își arată buletinul.

Ultimul element s-ar putea să nu te surprindă, mai ales că există mitul că ești mai irascibil când nu dormi destul. Un studiu a arătat că oamenii care au rămas treji vreme de 35 de ore au fost cu 60% mai predispuși să reacționeze la imagini negative și să fie mai emotivi.

Etichete: