Simpla prezență a smartphone-ului îți poate reduce capacitatea de a gândi

Simpla prezență a smartphone-ului îți poate reduce capacitatea de a gândi

Capacitatea ta cognitivă este redusă semnificativ atunci când te afli în preajma smartphone-ului tău, chiar și atunci când este închis, susține un nou studiu.

Cercetătorii de la Universitatea Texas au întreprins un studiu curajos, pentru a demonstra eficiența ta atunci când te afli în preajma smartphone-ului tău. Aceștia au condus experimente pe aproape 800 de utilizatori de telefoane mobile în încercarea de a măsura, pentru prima dată, care este capacitatea unei persoane de a duce la îndeplinire sarcinile atunci când se află în preajma acestor dispozitive, chiar și fără a le folosi.

În cadrul unui experiment, cercetătorii le-au cerut participanților la studiu să realizeze o serie de sarcini care, pentru a fi duse la îndeplinire, necesitau concentrarea maximă a acestora. Testele erau concepute în așa fel încât să măsoare capacitatea cognitivă a participanților, adică abilitatea lor de a procesa date rapid, respectând o anumită limită de timp. Înainte de a începe evaluarea propriu-zisă, cele 800 de persoane au fost împărțite în mai multe categorii, și au fost instruite să-și plaseze telefonul fie pe birou, cu fața în jos, în buzunar, în geantă, sau într-o altă cameră, scrie Science Daily.

La finalul cercetării, specialiștii au ajuns la concluzia că participanții care aveau telefonul într-o altă cameră i-au depășit pe ceilalți în rapiditate și eficiență. Ca urmare, rezultatele par să sugereze că simpla prezență a smartphone-ului reduce capacitatea cognitivă a unei persoane, chiar dacă acestea simt că dau tot ce pot în materie de atenție și concentrare. „Chiar dacă mintea ta nu se gândește în mod conștient la smartphone-ul tău, acest proces- cel care presupune să nu te gândești la ceva- se folosește de unele dintre resursele tale cognitive”, afirmă Adrian Ward, unul dintre cercetători.

Ward și colegii săi au ajuns la concluzia că nu are importanță dacă telefonul cuiva este închis sau deschis, sau dacă se află cu fața în sus sau în jos pe birou. Simpla prezență a smartphone-ului în câmpul vizual al unei persoane reduce abilitatea ei de a se concentra și de a executa anumite operațiuni, din simplul motiv că o parte a creierului lor se îndreaptă în mod activ spre acesta.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: