10 apr. 2017 | 11:28

Și tu poți trage clopotul de la Catedrala Mântuirii Neamului

ACTUALITATE
Și tu poți trage clopotul de la Catedrala Mântuirii Neamului

Catedrala Mântuirii Neamului mai are ceva până să fie gata, dar clopotul care va anunța Bucureștiul de slujbă a iscat o serie de controverse.

[related]

În primul rând, controversele legate de acest clopot s-au născut în jurul faptului că imaginea Patriarhului Daniel apare pe structură. Nu știu cât de legitimă este prezența sa pe obiect (în spiritul poruncii ”nu-ți face chip cioplit”, care este invocată în aceste zile), dar m-am gândit că poate acțiunea este una similară cu cea în care ctitorii unei biserici apar pictați înăuntrul acesteia. Să zicem.

Altă problemă, care este mai degrabă un 2-în-1, este reprezentată de costul și de achiziția viitorului clopot de la Catedrala Mântuirii Neamului. Acesta costă 500.000 de euro, iar pentru realizarea lui a fost contractată o firmă din Austria. Patriarhia motivează asta prin experiența pe care austriecii ar avea-o, un criteriu necesar pentru realizarea unui clopot care să emită nota ”do” așa cum își dorește Biserica.

Pe de altă parte, românii de la Blotor, cea mai mare turnătorie de clopote din România și a patra din Europa, susțin că nici măcar nu au fost contactați de Patriarhie, cu toate că au tehnica necesară pentru a crea un clopot cu specificațiile cerute de BOR.

Controversele continuă în online și avem parte de zeci de memeuri cu Patriarhul Daniel, cu clopotul, cu ambii și nu numai. Avem, de această dată, parte și de un site unde poți trage și tu clopotul Catedralei. Vorba creatorilor paginii, ”dacă tot ne-a costat 500.000 de euro”, măcar să-l poți trage și tu o dată!”.

O dată, de două ori, de câte ori vrei; după fiecare tragere ești anunțat de costul acesteia. Până acum, am tras clopotul ”în valoare de 40 de pixuri de 1 leu”, iar acum l-am tras ”în valoare de cinci buchete de zambile”. Până la momentul scrierii acestei știri, clopotul a fost tras deja de 4447 de ori. Poți trage și tu clopotul aici.