Și Mac-urile pot fi infectate de malware destul de ușor

Și Mac-urile pot fi infectate de malware destul de ușor

Un virus de tip malware care oferă atacatorilor capacitatea de a controla webcam-uri, tastaturi și alte resurse de pe iMac-uri și MacBook-uri a infectat sute de device-uri Apple în ultimii cinci ani, fără să fie descoperit. Atacurile au rămas nedetectate până în prezent.

O firmă care se ocupă cu cercetarea în domeniul securității cibernetice a spus că malware-ul este o variantă a unui porgram ”rău-intenționat” care a fost descoperit în ianuarie, după ce a circulat pe Internet timp de doi ani. Numit Fruitfly, virusul malware captează screenshot-uri, secvențe de tastare, imagini și informații generale despre orice sistem Mac pe care îl infectează. În plus, virusul colectează informații despre toate celelalte device-uri care sunt conectate la aceeași rețea ca ”victima” sa.

De asemenea, după ce a aflat de acest malware, Apple a decis să updateze de urgență sistemele sale macOS pentru a nu mai fi vulnerabile în fața unui astfel de atac. În tot timpul în care a infectat sisteme Mac, Fruitfly a reușit să treacă nedescoperit de către programele antivirus. Atacul cibernetic a avut loc în Statele Unite ale Americii și nu au fost încă raportate cazuri în alte zone ale lumii. În plus, scopul exact al malware-ului este încă necunoscut, la fel ca identitatea persoanelor care se află în spatele lui, notează Ars Technica.

Sistemele care rulează macOS sunt recunoscute pentru eficiența lor atunci când vine vorba de securitatea cibernetică. Motivul principal din spatele acestui fapt este mai simplu decât ai crede. Cota de piață a produselor Apple este una extrem de mică, la nivel mondial, atunci când vine vorba de laptopuri și de sisteme desktop. Microsoft a acaparat majoritatea covârșitoare a calculatoarelor cu ajutorul sistemului său de operare Windows, astfel că hackerii pur și simplu nu sunt interesați de dezvoltarea unui virus special pentru Mac. Acesta nu ar da randamentul scontat pentru că nu ar exista atât de multe victime.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: